ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contibutii sociale pensionari


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Ce contributii sociale sunt obligatorii pentru o persoana pensionara care detine un PFA ( COD CAEN 7220- CERCETARE DEZVOLTARE IN DOMENIUL STIINTELOR SOCIALE SI UMANISTE care include si valorificarea cercetarii prin elaborare de studii si carti de etnologie si etnografie) si in prezent este responsabil de proiect, pe un proiect finantat din fonduri publice, timp de 5 luni de zile.Multumesc!

Anca Felicia Apetrei
 User  Anca Felicia Apetrei
a intrebat la 03 Dec. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Dec. 2015
Contributii 2015 - PFA pensionar:

1. Impozit pe venit 16% : Impozitul anual datorat se stabileste de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil. Venitul net se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

2. Contributie sanatate 5,5% : Conform prevederilor art 296^23 alin. (3) din Codul fiscal indiferent daca persona fizica realizeaza si venituri din pensii, se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor obtinute din activitatea desfasurata ca PFA (profesii libere, etc).
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele cu statut de PFA, o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozabile).

3. Contributie pensie - NU : Conf art art. 296^23 (4) persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^21 alin. (1).

Contributii 2016 - PFA pensionar:

1. Impozit pe venit 16%: 16% din venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre veniturile incasate È??i cheltuielile deductibile pentru anul in curs.

2. Contributie sanatate 5,5%:
Conf art . 170 - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit - NOUL COD FISCAL

(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real si/sau pe baza normelor anuale de venit, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independent, exclusiv cheltuielile reprezentând contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit.

(2) Pentru veniturile realizate incepând cu data de 1 ianuarie 2017, baza lunara de calcul prevazuta la alin. (1) nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câstigul salarial mediu brut prevazut la art. 139 alin. (3), in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

3. Contributie pensii - NU
Conf art 150 - Exceptii specifice privind veniturile din activitati independente - NOUL COD FISCAL

Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b).

ART. 137 - Categorii de venituri supuse contributiilor de asigurari sociale
(1) Contribuabilii/Platitorii de venit la sistemul public de pensii, prevazuti la art. 136, datoreaza, dupa caz, contributii de asigurari sociale pentru urmatoarele categorii de venituri:
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024