ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


contributii pentru ore suplimentare prestate anterior 2001


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca pentru perioada 1980-2001 s-au retinut contributii pentru pensie pentru orele suplimentare (exemplu 10 ore zilnic - in constructii), avand in vedere ca in cartea de munca inregistrarile sunt pentru 8 ore.
Multumesc.

Adaugata in: Pensii
Ioana Neferu
 User  Ioana Neferu
a intrebat la 20 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2013
Perioada dupa 1 aprilie 2001

In baza de calcul intra toate sumele castigate si pentru care a fost platita contributie de asigurari sociale

Perioada inainte de 1 aprilie 2001

In aceasta perioada angajatii nu au platit contributie de asigurari sociale, aceasta a fost platita numai de angajator pentru intreg fondul de salarii. Contributia platita de angajati s-a numit "contributie pentru pensie suplimentara" si pentru aceasta se acorda majorarea punctajelor anuale.

Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul tarifar inscris in carnetul de munca si sporurile permanente prevazute in legea 57/1974 modificata prin legea 49/1992.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Aug. 2013
Pentru orele suplimentare puteti soilicita o adeverinta de la locul de munca ca dovada a platirii contributiei CAS pentru acest tip de remuneratie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Aug. 2013
Codul muncii - Legea 10/1972, abrogata prin intrarea in vigoare a Legii 53/2003, actualul Cod al muncii:

Art. 119
Munca peste durata normala poate sa fie prestata si in alte situatii deosebite, in legatura cu interesele productiei si ale muncii. In acest caz, munca peste durata normala poate fi prestata pina la 120 ore pe an, pentru o persoana, pe baza aprobarii prealabile a centralelor, ministerelor si celorlalte organe centrale, comitetelor executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti, cu acordul uniunilor sindicatelor de ramura. Prin hotarire a Consiliului de Ministri, cu acordul Uniunii Generale a Sindicatelor, la propunerea organelor prevazute in alineatul precedent facuta in urma consultarii colectivelor de munca, se va putea aproba pentru unele unitati, in cazuri cu totul deosebite, efectuarea de ore suplimentare peste plafonul de 120 ore anual, fara insa a se depasi 360 ore anual.
Art. 120
Orele in care o persoana presteaza munca peste durata normala a timpului de lucru sint ore suplimentare si se compenseaza cu timp liber corespunzator. Daca munca astfel prestata nu a putut fi compensata cu timp liber corespunzator, in urmatoarele 30 de zile, si cel in cauza este de acord, orele suplimentare se vor retribui cu un spor, dupa cum urmeaza:
a) 50% din salariul tarifar de incadrare pentru primele 2 ore de depasire a duratei normale a zilei de lucru;
b) 100% din salariul tarifar de incadrare pentru orele ce depasesc primele 2 ore si pentru munca prestata in zilele de repaus saptaminal, zilele de sarbatoare legala si in celelalte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza.
Art. 121
Nu se retribuie suplimentar munca prestata peste programul de lucru de catre persoanele cu functii de conducere, precum si de catre cele a caror activitate - datorita specificului muncii - nu se poate incadra in programul normal de lucru; aceste persoane beneficiaza de o salarizare stabilita in raport cu raspunderea si obligatiile ce le revin, precum si, dupa caz, de indemnizatii si concedii suplimentare.
Art. 122
Programul de lucru pentru persoanele care lucreaza in tura continua, turnus sau alte forme de organizare a timpului de lucru si in ore de garda pe unitate de catre personalul medico-sanitar, precum si modalitatile de plata, se vor stabili prin hotarire a Consiliului de Ministri, cu acordul Uniunii Generale a Sindicatelor.
Art. 123
Orele prestate de persoanele incadrate in munca peste programul de lucru, in scopul asigurarii serviciului pe unitate - cu exceptia celor care indeplinesc functii de conducere a unitatilor - se compenseaza cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Aug. 2013
Nu va putem spune noi daca vi s-au retinut sau nu contributii pentru pensie, trebuie sa verificati cu angajatorul si la Casa de pensii, in evidenta lor apar contributiile platite. Pe cartea de munca aveti trecuta norma de lucru pentru care ati fost incadrata atunci. Orele suplimentare apar in pontaj.

Pentru orele suplimentare insa s-ar fi calculat contributii daca ati fost platita in urma prestarii lor, cu un spor la salariu. Daca insa compensarea s-a facut prin timp liber. Trebuie vazut si in ce categorie de salariat va incadrati atunci pentru ca nu in toate cazurile era posibila compensarea in bani a acestor ore suplimentare.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Radu Anton G Stancu George Andreescu Marius Ion adriana iancu