ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum e cu pensiile pentru cei care lucreaza in strainatate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Am si eu urmatoarea nelamurire. Daca de-a lungul carierei lucrez cate mai multi ani in mai multe tari din UE inclusiv Romania, ce se intampla cu vechimea mea in momentul in care trebuie sa ies la pensie.
Eu teoretic as contribui in fiecare din tarile cu pricina insa nu as avea o vechime suficienta pentru a aplica pentru pensie in fiecare din ele insa in total vechimea ar fi cat toata cariera.

As putea primi pensie in romania considerandu-se toata vechimea mea acumulata? Sau cum ar trebui sa procedez pentru a imi asigura pensia in acest caz, mai ales in conditiile actuale in care pensia este semi-privata?

Multumesc,
Adrian L

Adaugata in: Pensii Pensii
Adrian Loteanu
 User  Adrian Loteanu
a intrebat la 27 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2012
In cazul in care exista acorduri bilaterale incheiate intre Romania si tarile respectiva, drepturile pot fi transferate in tara, perioadele putand fi luate in calcul al stabilirea pensiei si a vechimii in munca. Verificati cu cei de la Casa de pensii, in functie de tarile in care ati lucrat, daca exista acorduri incheiate cu ele.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2012
Legea 263 din 2010
Art. 5. - (1) Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
(2) Pot fi asigurati ai sistemului public de pensii si cetatenii romani, cetatenii altor state si apatrizii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte.
(3) Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.
Punere in aplicare Art. 5. prin Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 :
Art. 14. -
(1) Persoanele care sunt asigurate in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte, avand angajator nerezident in Romania, isi pot asuma obligatiile respectivului angajator, in numele acestuia, in ceea ce priveste plata contributiilor, fiind asimilate, in acest sens, asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV lit. e) din lege.
(2) Persoanele care nu au domiciliul sau resedinta in Romania si care in temeiul instrumentelor juridice cu caracter international la care Romania este parte au obligatia de a se asigura in sistemul public de pensii, nefiind intr-o relatie dependenta cu un angajator rezident in Romania, depun declaratie individuala de asigurare.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024