ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum obtin pensie de boala profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua,am fost si eu sofer profesionist 20 de ani ,in 1996 am avut primele probleme la coloana fiind angajat la romtelecom,in 2002 am fost disponibilizat apoi am mai lucrat pe la primaria buc. pana in 2005 cand m-am operat .vreau sa stiu dacamai pot ,si cum sa procedez sa obtin pensia pentru boala profesionala ,precizez ca la romtelecom m-i sa facut o fisa b.p. dar in urma restructurarilor de la firma nu am mai gasit cabinetul medical acum avand contract cu o firma de servicii medicale .am intrebat si medicul specialist si medicul de familie cine trebuia sa sesizeze boala profesional dar nu primesc nici un raspuns nici in ziua de azi.in 2012 m-i sa anulat pensia pe motiv ca trebuie sa ma operez lucru care l-am reusit in 2014 ,2 ani fara nici un venit ,cum sa fac?

Mihai Mishul
 User  Mihai Mishul
a intrebat la 31 Mar. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2015
Conform Legii nr. 319/ 2006 SSM
Art.5 ?n sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul ?nţeles:
h) boală profesională - afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici sau biologici caracteristici locului de muncă,
precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, ?n procesul de muncă;
Pentru ca evenimentul produs sa poata fi inregistrat ca boala profesionala, trebuie cercetat si declarat ca atare, respectiv inregistrat de firma unde este angajat salariatul respectiv.
Art.34 (1) Declararea bolilor profesionale este obligatorie şi se face de către medicii din cadrul autorităţilor de sănătate publică teritoriale şi a municipiului Bucureşti.
(2) Cercetarea cauzelor ?mbolnăvirilor profesionale, ?n vederea confirmării sau infirmării lor, precum şi stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor ?mbolnăviri, se fac de către
specialiştii autorităţilor de sănătate publică teritoriale, ?n colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă.
(3) Declararea bolilor profesionale se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
(4) Bolile profesionale nou-declarate se raportează lunar de către autoritatea de sănătate publică teritorială şi a municipiului Bucureşti, la Centrul naţional de coordonare metodologică şi informare privind bolile profesionale din cadrul Institutului de sănătate publică Bucureşti la Centrul de calcul şi statistică sanitară Bucureşti, precum şi la structurile teritoriale ale asigurătorului stabilit conform legii.
(5) Intoxicaţia acută profesională se declară, se cercetează şi se ?nregistrează at?t ca boală profesională, c?t şi ca accident de muncă.
Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, detaliaza prevederile referitoare la boala profesionala, in:
Cap. VI Comunicarea si cercetarea evenimentelor, inregistrarea si evidenta accidentelor de munca si a incidentelor periculoase, semnalarea, cercetarea, declararea si raportarea bolilor profesionale, art.149-177.
Verificati daca afectiunile mamei dvs. se incadreaza in prevederile din
Art.170 Lista bolilor profesionale ale caror declarare, cercetare si evidenta sunt obligatorii este prevazuta in anexa nr. 22.
Daca afectiunile se incadreaza in anexa 22, atunci ar trebui ca absenteismul de la serviciu, al mamei dvs. sa fie raportat conform prevederilor din
Art.171 Structurile de medicina muncii din cadrul directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor raporta, cu o periodicitate anuala, Centrului national de monitorizare a riscurilor situatia absenteismului medical ca urmare a bolilor profesionale in anul respectiv.
Daca afectiunile de care sufera mama dvs. se datoreaza unor intoxicatii acute, atunci evenimentul produs trebuia cercetat ca AM si BP respectand prevederile din
Art.172 Intoxicatia acuta profesionala se declara, se cerceteaza si se inregistreaza atat ca boala profesionala, cat si ca accident de munca.
Trebuie sa verificati si daca afectiunile suferite de dumneavoastra,sunt inregistrate in dosarul medical al saalriatului, aflat la medicul specailist de medicina muncii se incadreaza in prevederile din art.173 Lista bolilor legate de profesiune este prezentata in anexa nr. 23.
In cadrul controlului medical periodic efectuat salariatilor, medicul specialsit de medicina muncii intocmeste rapoarte catre angajator, in care analizeaza afectiunile intalnite si stabileste impreuna cu angajatorul masurile care se impun a fi luate, respectand prevederile din
art.174 Bolile legate de profesiune nu se declara. Acestea se dispensarizeaza medical si se comunica angajatorilor sub forma rapoartelor medicale nenominalizate privind sanatatea lucratorilor, in vederea luarii masurilor tehnico-organizatorice de normalizare a conditiilor de munca.
Intocmirea raportului de catre medicul specialist de medicina muncii, pentru angajator, in urma efectuarii examenului medical periodic este reglementat prin HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
Art.29 al.(2) Serviciul de medicina muncii care asigura supravegherea starii de sanatate a lucratorilor va intocmi si va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde in principal concluziile evaluarii starii de sanatate a lucratorilor, precum si recomandari medicale privind promovarea sanatatii la locul de munca.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024