ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum pot beneficia de drepturile acordate ca acord global


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa ma ajutati cum pot beneficia de drepturile acordate ca acord global, pentru perioada 1980-1990, la calculul drepturilor de pensie pentru limita de varsta care va fi stabilita in anul 2017. Mentionez ca am adeverinta de la locul de munca, in care este trecuta doar suma bruta pe care am incasat-o (si care cuprinde: salariul de baza, spor vechime si spor acord global, fara a fi evidentiate separat). De asemenea nu este mentionat in adeverinta actul normativ(Legea 57/1974) in baza caruia au fost stabilite drepturile salariale pentru perioada mentionata. Am gasit pe net hotararea nr. 202/12.03.2010 pronuntata de Tribunalul Constanta, prin care a fost recunoscut acurdul global pentru recalcularea drepturilor de pensie ale unui reclamant in baza de calcul a veniturilor .

Ella Rosculet
 User  Ella Rosculet
a intrebat la 21 Mar. 2017
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carp Mircea
 User Carp Mircea
a raspuns la intrebare la 22 Mar. 2017
Dispozitiile legale in vigoare prevad in mod expres ca formele de retribuire obtinute in acord global nu vor fi luate in calcul la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie, intrucat nu au constituit sporuri cu caracter permanent si nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 .
Prin Decizia nr.19 din 17.10.2011, publicata in Monitorul Oficial nr.824/22.11.2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil recursul in interesul legii privind stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, hotarand astfel : « In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca: Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.»
Potrivit prevederilor art.329 din Codul de procedura civila, pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii de catre toate instantele judecatoresti, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, din oficiu sau la cererea ministrului justitiei, colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, colegiile de conducere ale curtilor de apel, precum si Avocatul Poporului au indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.
Ca urmare, recursul in interesul legii nu produce efecte asupra partilor din proces, ci reprezinta instrumentul procedural prin care se asigura interpretarea si aplicarea unitara a legilor pe intreg teritoriul tarii.
Decizia pronuntata numai in interesul legii nu are efecte asupra hotararilor judecatoresti deja examinate, iar dezlegarea problemelor de drept judecate este obligatorie numai pentru instante.
Ca urmare, apreciem ca efectele deciziilor pronuntate in cadrul recursului in interesul legii nu se pot opune cu autoritate de lucru judecat legilor promulgate ulterior pronuntarii acestuia.
In opinia noastra, instantele se conformeaza interpretarii legii realizate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie pe calea recursului in interesul legii numai pentru litigiile nesolutionate, aflate pe rolul acestora inainte de intrarea in vigoare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, sau asupra cererilor de chemare in judecata introduse ulterior impotriva deciziilor de pensionare emise de catre casele teritoriale de pensii, in conformitate cu prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Actualii si viitorii pensionari au posibilitatea in continuare sa solicite adeverinte cu veniturile realizate in acord global si sa se adreseze instantei in vederea valorificarii acestora. Insa, in instanta, nu vor putea invoca Decizia nr. 19/2011 a ICCJ, intrucat se vor judeca potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010, act normativ care contine prevederi exprese cu privire la nevalorificarea acestor venituri: formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale NU sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001
Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin Hotararea nr. 257/2011).


08-02-2013 15:02


La acel moment sursa era:


http://www.cnpas.org/portal...

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2017
La calculul pensiei in perioada 1980-1990 se iau in seama doar drepturile salariale inregistrate in carnetul de munca si eventuale adeverinte care atesta sporurile permanente si care nu erau inscrise in carnetul de munca.Doar dupa ce primiti decizia de pensionare va puteti adresa instantei de judecata pentru a vi se lua in calcul si acordul global pentru ca pentru acest drept salarial vi s-au calculat contributii de asigurari sociale
Art. 165 din Legea 263 din 2010
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
(3) Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970â????1 septembrie 1983:
â???? 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5â????10 ani;
â???? 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10â????15 ani;
â???? 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15â????20 ani;
â???? 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983â????1 aprilie 1992:
â???? 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3â????5 ani;
â???? 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5â????10 ani;
â???? 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10â????15 ani;
â???? 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15â????20 ani;
â???? 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024