ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cumul pensie anticipata cu somajul din alta tara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Din cate am inteles nu se poate cumula pensia anticipata din Roamania cu somajul din alt stat din UE,dar,am gasit o declaratie a directorului Casei de Pensii Vrancea pe care o redau :
Coroborānd prevederile Legii 263/2010 cu prevederile Deciziei nr. 112/2009 privind stabilirea pensiilor comunitare, potrivit cărora: ?persoanele care au desfăşurat, respectiv desfăşoară activităţi īn alte state membre pe perioada īn care au beneficiat, respectiv beneficiază de drepturi de pensie naţională din sistemul public de pensii din Romānia, pot solicita revizuirea acestora, prin luarea īn considerare a perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei altui stat membru; īn aceste cazuri, regulile de non-cumul prevăzute de legislaţia romānă īn vigoare nu pot fi aplicate la stabilirea drepturilor de pensie comunitară?, rezultă că beneficiarii de pensie anticipată sau anticipată parţială pot cumula pensia cu veniturile obţinute īn baza unui contract de muncă īn străinătate?, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.

prin urmare ce sa inteleg? va rog spuneti-mi

Ma Mariana
 User  Ma Mariana
a intrebat la 16 Mar. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Zu Za
 User Zu Za
a raspuns userului adriana iancu la 20 Oct. 2015
Deci, un pensionar roman are drept de lucru in strainatate dar, intrebarea era daca acest pensionar poate lua somaj in strainatate, in urma pierderii locului de munca, din motive juste..
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ma Mariana
 User Ma Mariana
a raspuns userului adriana iancu la 18 Mar. 2015
Va multumesc mult pt promptitudine si profesionalism
Va doresc numai bine!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului ma mariana la 17 Mar. 2015
Pentru a evita inregistrarea unor debite reprezentand drepturi incasate necuvenit si sa nu va aflati in situatia de cumul al pensiei anticipate cu alte venituriar trebui sa solicitati casei teritoriale de pensii sau casei de pensii sectoriale care achita drepturile, suspendarea platii pensiei anticipate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ma Mariana
 User Ma Mariana
a raspuns userului adriana iancu la 17 Mar. 2015
V a multumesc foarte mult doamna Adriana Iancu
sa inteleg asadar ca ca pot cumula pensia anticipata partial cu alt venit din strainatate in baza unui contract individual de munca ,dar nu cu somaj?
Daca nu cer prea mult as dori sa stiu,: ca sa pot lua somaj trebuie sa suspend pensia,sau ce ma sfatuiti sa fac?
va multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 17 Mar. 2015
Persoanele care au lucrat atat in Romania, cat si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara, aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadelor lucrate.
Persoanele interesate pot solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.
Varsta de pensionare este diferita de la un stat la altul,deci drepturile de pensie obtinute in alte tari se acorda doar din momentul in care persoana in cauza implineste varsta legala de pensionare din tarile respective.
Cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun de solicitant sau la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla domiciliul solicitantului, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare, prevazute de lege.
In ceea ce priveste declaratia la care faceti referire, este vorba de venituri in baza unui contract individual de munca, care nu este acelasi lucru cu indemnizatia de somaj.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024