ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cumul pensie cu salariu de la stat


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
In cazul in care un pensionar pentru limita de varsta (46 ani, sistemul apararii si ordinii publice, deci, pensionar militar) doreste sa mai lucreze, poate cumula pensia militara cu salariul? Daca locul de munca, de pilda, ii este oferit intr-o institutie bugetara (o primarie de exemplu), acesta, adica pensionarul, poate cumula pensia cu salariul retribuit de buget?
Legislatia si informatiile culese de pe net parca nu ma lamuresc pe deplin. In unele cazuri se vorbeste de un cumul total nu mai mare decat salariul mediu brut (cca.2300 lei raportat la anul 2014), in alte situatii explicatiile se refera doar la nedepasirea pensiei nete fata de salariul mediu brut. Speta in cauza este de 1636 lei pensie neta vs. aprox. 2300 lei mediu pe economie, situatie care, in cazul de fata, ii permit pensionarului sa aiba dreptul la munca nemaispecificandu-se plafonul salarial la angajare.
Deci?
Mai jos, extras din legislatie:

1. - Pensionarii pentru limita de varsta pot cumula pensia cu orice alt venit din salarii.
- Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

Sau:
Cumul pensie salariu - Ordin de aplicare
INSTRUCŢIUNI rivind regimul cumulului pensie cu salariu

Art. 1 ? Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, reglementează modalităţile de exercitare a cumulului pensiilor stabilite īn sistemul public, īn alte sisteme neintegrate sistemului public, precum şi al pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, cu veniturile salariale sau,după caz, cu cele asimilate acestora.
Art. 2 ? (1) Pensionarii care fac obiectul reglementărilor cuprinse īn Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 sunt cei care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi īn baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau īn baza actului de numire.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1), pentru care se reglementează modalitatea exercitării cumulului pensiei cu salariul, sunt cele care īşi desfăşoară activitatea la:
a)autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare;
b)regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ ? teritorială.

Art. 3 ? (1) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinānd sistemului public de pensii se īnţeleg:
a) beneficiarii pensiei pentru limită de vārstă;
b) beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
c) beneficiarii pensiei de urmaş care pot realiza venituri din activităţi profesionale, potrivit legii.
(2) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii dreptului la pensie aparţinānd sistemelor
neintegrate sistemului public de pensii se īnţeleg:
A. pensionarii proveniţi din cadre militare şi funcţionari publici cu statut special din domeniul apărării
naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale:
a)beneficiarii pensiei de serviciu pentru limită de vārstă;
b)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată;
c)beneficiarii pensiei de serviciu anticipată parţială;
d)beneficiarii pensiei de invaliditate gradul III, potrivit legii;
e)beneficiarii pensiei de urmaş, potrivit legii.
B. beneficiarii pensiei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor:
a)beneficiarii pensiei pentru limită de vārstă;
b)beneficiarii pensiei de retragere definitivă din profesie;
c)beneficiarii pensiei de retragere anticipată definitivă din profesie;
d)beneficiarii pensiei de urmaş.
C. beneficiarii categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1), din sistemele proprii de asigurări sociale
ale cultelor recunoscute de lege, şi anume: Biserica Romano - Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din Romānia, Biserica Reformată din Romānia, Biserica Unitariană din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din Romānia, Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din Romānia, Biserica Evanghelică C.A. din Romānia şi Biserica Evanghelică Luterană din Romānia.
(3) Sub aspectul cumulului pensiei cu salariul, prin beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale, se īnţeleg persoanele beneficiare ale categoriilor de pensii prevăzute la alin.(1).
(4) Īn situaţia categoriilor de pensii, altele decāt cele prevăzute la alin.(1) ? (3), acestea sunt şi rămān supuse, īn continuare, reglementărilor prevăzute īn legile cadru īn temeiul cărora au fost stabilite.

Art. 4 ? (1) Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) pot cumula pensia cu veniturile salariale realizate īn cadrul unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (2) , īn situaţia īn care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat la care se raportează cuantumul pensiei nete, denumit, īn continuare, salariu mediu brut, este cel stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cum e pana la urma? Nicaieri nu e specificat plafonul salarial negociat sau vreo restrictie de acest gen (cum am citit in cateva explicatii de la dvs. precum ca pensie + salariul = 2300 lei)
Astept raspunsul dvs.
Cu ganduri bune, al dvs. Cristian

Adaugata in: Pensii
Cristian - Gabriel Ghinea
 User  Cristian - Gabriel Ghinea
a intrebat la 05 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Cristian - Gabriel Ghinea la 05 Mai. 2014
Cu mare placere!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian - Gabriel Ghinea
 User Cristian - Gabriel Ghinea
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Mai. 2014
Multumesc, d-soara Georgeta!
Asa am gandit si eu. Dupa ce am studiat toata legea 329/2009 actualizata la 31.10.2013, in special art. 17-20, reiese foarte clar ca se pot cumula pensia si salariul fara a fi vreun prag salarial stabilit. Doar in cazul depasirii plafonului 2298 lei in cazul pensiei nete, atunci se poate opta pentru renuntarea la pensie si acceptarea noii functii, caz care va trebui notificat in 15 zile.
Va multumesc pentru raspuns, ne mai auzim!
Toate cele bune!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Mai. 2014
Daca sunteti pensionat la limita de varsta si pensia neta dupa ce se scad CASS-ul si impozitul este sub 2298 lei puterti cumula pensia cu salariul intr-o unitate de stat. Legea 329 din 2009.Nu este o limita minima sau maxima in ce priveste cumulul pensie+ salariul .Salariul este cel care se atribuie functionarului potrivit functiei ocupate si legii salarizarii pentru unitatea respectiva

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024