ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

daca um 02512 imi poate elibera adeverinta de grupa desi nu figurez pe lista?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua am solicitat in ian. 2016 la UM 02512 adeverinta de grupa pt perioada 1986-1994 in care am lucrat la compartimentul de proiectare. In raspuns mi s-a spus ca nu poate sa imi elibereze adeverinta deoarece nu am fot nominalizat pe lista care s-a facut inainte de 2001 si ca numai pot fi trecut deoarece numai exista temei legal sa o faca( mentionez ca eu numai lucram in unitate in perioada in care s-a facut lista, au beneficiat colegii mei de la acelasi loc de munca dar care inca erau angajati ai unitatii militare sau cei care desi numai erau au aflat si au facut cerere atunci).
Intrebarea mea este, avand in vedere modificarile aduse art. 158 din legea 263/2010, pot primi adeverinta de grupa in baza documentului de declarare a incadrarii locului de munca in grupa, fara sa fiu nominalizat?

Pavel Coman
 User  Pavel Coman
a intrebat la 13 Dec. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pavel Coman
 User Pavel Coman
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Dec. 2016
Va multumesc pentru sugestie, reprezinta pentru mine o optiune finala, acum astept raspunsul angajatorului vis-a-vis de ultimele modificari ale Legii 263 aduse de legea 172/2016, respectiv modificarea art. 158.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Pavel Coman
 User Pavel Coman
a raspuns userului adriana iancu la 14 Dec. 2016
Va multumesc pentru promtitudinea raspunsului care mi-a ridicat gradul de optimism in obtinerea adeverintei multasteptate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2016
Incepand cu data de 1 aprilie 2001, data la care a intrat in vigoare Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale actele normative care au reglementat incadrarea in grupele I si a II-a de munca au fost abrogate.
Dupa aceasta data nu mai exista o baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01 aprilie 2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I sau a II-a de munca, se face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior acestei date si numai pe baza documentelor intocmite la timpul respectiv, care pot fi verificabile si sunt in evidenta angajatorilor acestor persoane sau detinatorilor de arhive.
In momentul de fata, angajatorii, precum si detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza persoane noi sau pentru a incadra alte activitati desfasurate anterior datei de 01 aprilie 2001, in grupe superioare de munca, ci pot doar sa ateste o situatie existenta anterior datei de 01 aprilie 2001.
Art. 158 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost completat de Legea nr. 172/2016 si prevede:
Â?Dovada vechimii in munca in grupa I si/sau a II-a de munca realizata anterior datei de 1 aprilie 2001 se face cu carnetul de munca intocmit cu respectarea prevederilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca. In situatia in care perioadele de vechime in munca realizate in grupa I si/sau a II-a de munca nu sunt inregistrate in carnetul de munca sau inregistrarea acestor perioade este efectuata incorect ori incomplet, dovada acestora se poate face cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau detinatorii legali de arhiveÂ?
In Legea 263/2010 se face referire la adeverintele emise pe baza documentelor verificabile intocmite inainte de 1 aprilie 2001.
Potrivit Legii 172/2016 prin "documente verificabile" se intelege: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca sau, in lipsa acestuia, actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/categoriilor profesionale in grupe superioare de munca, contractul individual de munca, contractul colectiv de munca, decizii interne, act administrativ de modificare a locului de munca sau a sarcinilor de serviciu extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, orice alte documente justificative.
Fac precizarea ca nu angajatii faceau cerere pentru incadrarea locurilor de munca in grupele I si a II a, acest lucru se facea in baza actelor normative in vigoare la acel moment.



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2016
Puteti actiona in instanta angajatorul pentru dobandirea acestui drept cu atat mai mult cu cat spuneti ca parte din colegii de la acelasi loc de munca au beneficiat de grupa de munca.Nu are importanta faptul ca nu mai activati in unitate la data la care s-au facut incadrarile in conditii de grupa

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024