ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

daca un cetatean italian poate cotiza pentru pensie in roamnia?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


un cetatean italian rezident in Romania poate cotiza la stat pentr-u pensie?unde trebuie sa mearga si ce trebuie sa faca ? cat va trebui sa cotizeze pentr-u o pensie minima ? pana la ce varsta trebuie sa cotizeze?

Adaugata in: Pensii
Silvia Neacsu
 User  Silvia Neacsu
a intrebat la 01 Aug. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 03 Aug. 2016
Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa isi completeze venitul asigurat.
Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- In conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat inscris in contractul de asigurare sociala este de 938 lei, iar nivelul maxim de 13.405 lei.
Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Asadar, pentru un venit minim asigurat de 938 lei se va plati 247 lei lunar.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024