ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

discriminarea categoriilor de persoane cu grad de invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, as avea o intrebare: de ce nevazatorii pot sa lucreze si o persoana care nu are doua picioare (care poate face o facultate si poate avea un loc de munca), nu poate lucra? De ce nu se pot cumula veniturile din activitati profesionale cu pensia sau pensia de urmas. De ce unii pot si altii nu?
Sa fie vorba de discriminare? Gradul de handicap este acelasi cu gradul de invaliditate.

Adaugata in: Pensii
Enciu Simona
 User  Enciu Simona
a intrebat la 29 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
Gradul de handicap nu este acelasi cu gradul de invaliditate. Gradul de invaliditate se stabileste in baza legii pensiilor, in cazul acordarii pensiei de invaliditate. Pensia de invaliditate poate fi cumulata in cazul persoanelor incadrate cu grad de invaliditate III. Pensia de urmas poate fi cumuata cu venituri salariale, in conditiile legii. Este permis de lege un astfel de cumul. Nu este vorba de discriminare ci de prevederi legale, bazate pe anumite criterii. Gradul de invaliditate III presupune pierderea doar partiala a capacitatii de munca, gradul de handicap poate exista anterior acordarii acestei pensii iar persoanele cu handicap beneficiaza de o indemnizatie si anumite facilitati fiscale sau sociale.

Art. 118 - Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii.
1 In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a pensionarii pentru limita de varsta;
b nevazatorii;
c pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate; d copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a si b.
2 Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. 5.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024