ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Doresc sa stiu daca indeplinesc conditiile pentru pensie militara ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua si multumesc pentru aceasta oportunitate de a fi asistat de expertii dumneavoastra.
Sunt nascut in anul 1964 si am 33 de ani vechime efectiva. Dintre acestia 15 sunt in grupa a II-a de munca si 18 ca militar in sistemul de aparare.
Doresc sa ma pensionez, dar mi s-a spus ca trebuie sa am motive"bine intemeiate" pentru a solicita trecerea in rezerva in acest moment.
As vrea sa stiu daca ma calific pentru pensie militara in cazul in care imi depun demisia din armata.
Va multumesc

Adaugata in: Pensii Pensie militara
Paul Popovici
 User  Paul Popovici
a intrebat la 09 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laurian Marian
 User Laurian Marian
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2016
Doamne fereste sa depuneti raport de demisie. Trebuie doar sa cereti prin raport trecerea in rezerva cu drept la pensie pentru limita de varsta, intrucat, dupa datele furnizate de dumneavoastra va incadrati la aceasta categorie de pensie de serviciu, potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Nu exista niciun temei legal pentru a vi de respinge cererea de trecere in rezerva, daca indepliniti conditiile de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului paul popovici la 10 Apr. 2016
De ce trebuie sa demisionati?
Pentru 26 de ani si peste in care ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca, beneficiaci ati de reducerea varstei de pensionare cu 13 ani.
Reducerea varstei standard de pensionare, nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, varsta standard de pensionare nu poate fi mai mica de 45 de ani.
Asadar, daca datele transmise de dumneavoastra sunt corecte, puteti depune dosarul de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Paul Popovici
 User Paul Popovici
a raspuns userului adriana iancu la 09 Apr. 2016
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Imi cer scuze, am uitat sa precizez ca cei 18 ani ca militar se incadreaza la conditii deosebite de munca. In concluzie, a doua zi dupa ce mi s-a acceptat demisia pot sa merg la Casa de Pensii sa-mi deschid dosarul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 09 Apr. 2016
Potrivit Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat care a intrat in vigoare de la 01.01.2016, pot sa primeasca pensie de serviciu, pensie de invaliditate si pensie de urmas, atat militarii si politistii, cat si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.
Pensia de serviciu pentru limita de varsta: varsta standard 60 de ani(prin cresteri treptate) si vechime efectiva de minim 25 de ani dintre care cel putin 15 ani sa fie vechime in serviciu.
Pentru cei 15 ani in care ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca, beneficiaci de reducerea varstei de pensionare cu 3 ani.
Art. 17 din acelasi act normativ:
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ conditiile de vechime prevazute la Art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si se afla în una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti în rezerva ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala;
b) sunt trecuti în rezerva sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.
(2) La acordarea pensiei de serviciu anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani prevazuta la alin. (1) nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative.

Art. 18
(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipata partiala militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectiva de minimum 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime în serviciu, si care se afla în una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecuti în rezerva ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale;
b) sunt trecuti în rezerva sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.
(2) Cuantumul pensiei anticipate partiale pentru militarii, politistii si functionarii publici cu statut special în activitate prevazuti la alin.(1) se calculeaza pentru numarul anilor de vechime în serviciu stabiliti în conditiile Art. 3 lit. e), la care se adauga sporurile acordate conform Art. 24.
(3) La împlinirea varstei standard de pensionare, prevazuta de prezenta lege, pensia de serviciu anticipata partiala devine pensie de serviciu pentru limita de varsta, iar cuantumul pensiei militare se recalculeaza prin raportare la vechimea cumulata calculata la data trecerii în rezerva ori a încetarii raporturilor de serviciu.


Alte intrebari despre Pensii