ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Erori in stabilirea si plata drepturilor de pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua !

In urma cercetarii fondurilor arhivistice privind drepturile financiare de care am beneficiat,s-a constatat ca in perioada 01.05.2001 pana la 31.10 2003 trebuia sa beneficiez de un salariu mai mare decat cel platit.Acest fapt a condus la stabilirea si plata unor drepturi de pensie mai mici decat cele legal cuvenite,caci a rezultat un punctaj mediu anual mai mic decat ar fi trebuit sa fie.

Avand in vedere ca drepturile neachitate,nereclamate in termen de 3 ani de la data cand trebuiau platite,se prescriu,inteleg ca nu mai pot
avea nici o pretentie asupra recuperarii diferentelor salariale din perioada de referinta.

Intrebarea mea este,daca se pot opera revizuiri si modificari la calculul pensiei,adica,daca dupa recalcularea salariilor de care ar fi trebuit sa beneficiez in acea perioada(diferente salariale de care nu mai pot beneficia),se poate calcula si stabili luand in calcul noul punctaj mediu anual rezultat,un nou cuantum al pensiei.

Avand in vedere ca aceste erori le-am descoperit in aceasta perioada,as putea sa beneficiez de diferenta drepturilor de pensie, dintre suma cuvenita si cea platita,respectandu-se termenul general de prescriptie de 3 ani?

Cu deplina consideratie,
V.G.
Viorel Gae
 User  Viorel Gae
a intrebat la 26 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Mar. 2014
In primul rand angajatorul la care ati desfasurat activitatea ar trebui sa -si insuseasca erorile de calcul salariu, sa depuna declaratii rectificative pentru contributia de asigurari sociale pentru perioada respectiva.Potrivit art 107 dinLegea 263 din 2010.Recalcularea si plata se va putea face in conditiile de la art 107.Din Legea 263 din 2010.
Art. 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
Intr-o astfel de situatie in opinia mea ar trebui sa se acorde diferenta in termenul de prescriptie daca angajarorul depune declaratiile rectificative pentru drepturile de salarii cuvenite in mod corect.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024
Buna ziua,Un CIM perioada determinata 9 luni, poate fi modificat/incheiat un AA cu modificare perioada in 4 luni...[citeste mai mult]
Publicat la data 19 Mai. 2024 1 raspuns