ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Functionare in cadrul unitatii pana la eliberarea deciziei de pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog sa-mi spuneti daca in cazul unui angajat care indeplineste conditiile de iesire la pensie pentru limita de varsta si stagiu de cotizare complet la data de 01.01.2014, angajatorul are obligativitatea de la aceasta data pana la emiterea deciziei de pensie sa asigure functionarea respectivului angajat in cadrul unitatii cu aprobarea CA pe un contract pe perioada determinata

Va rog sa-mi dati si temeiul legal
Va multumesc!

Adaugata in: Pensii
Ioana Mihai
 User  Ioana Mihai
a intrebat la 03 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
Nu este nicio obligatie din partea angajatorului pentru a mentine in activitate persoana respectiva pana la comunicarea deciziei de pensie.
Exista doua posibilitati una sa inceteze CIM la data indeplinirii conditiilor in baza art 56 al.1.litera c din codul muncii si cu aceiasi data sa se incheie CIM pe perioada determinata de timp daca partile se pun de acord angajator salariat si in astfel de cazuri se cumuleaza pensia cu salariul, deci persoana in cauza depune dosar pentru pensie la data indeplinirii conditiilor

A doua posibilitate ar fi data de LEGEA 263 DIN 2010 prin art 99 potrivit caruia persoana care indeplineste conditiile de pensii este mentinuta in activitate in baza aceluiasi contract de munca dar se practica aceasta posibilitate in astfel de cazuri numai in urma unei dispense data de angajator pentru o anumita perioada determinata de timp fara a depune dosar de pensie la data la care indeplineste conditiile.
Art. 99. - (1) Pentru asiguratii care au realizat stagiul minim de cotizare si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%. Atentie ! este vorba doar de asiguratii din anexa 5 la lege

(2) Pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare in specialitate si care contribuie la sistemul public de pensii dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 6, punctajul lunar realizat in perioada respectiva se majoreaza cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevazuta la alin. (1) si (2) nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
Punere in aplicare Art. 99. prin Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul u... din 20/03/2011 :
Art. 72. -
(1) Beneficiaza de majorarea punctajului lunar prevazuta la art. 99 alin. (1) si (2) din lege persoanele care, dupa indeplinirea cumulativa a conditiilor privind stagiul minim de cotizare/stagiul minim de cotizare in specialitate si varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 la lege, contribuie o anumita perioada la sistemul public de pensii.
(2) Majorarea prevazuta la alin. (1) se aplica numai punctajului lunar corespunzator perioadei de stagiu de cotizare, realizata dupa indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute la acelasi alineat.
(3) Pentru persoanele inscrise la pensie pentru limita de varsta potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii majorarea prevazuta la alin. (1) se acorda pentru stagiile realizate dupa implinirea varstei standard de pensionare, reglementata de legislatia in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie pentru limita de varsta.
(4) Pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala nu se aplica majorarea punctajului lunar prevazuta la art. 99 din lege.

Vedeti in ce situatie va aflati cu respectivul salariat!

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni violeta Georgescu Radu Anton G Stancu adriana iancu Gratiela Petrescu
TOP RASPUNSURI 2024