ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Grupa de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1.Daca unui salariat care a lucrat in functii care se incadreaza in grupa de munca, inainte de 01.04.2001, nu i s-a inscris perioada respectiva in carnetul de munca, dar i s-a eliberat adeverinta care atesta acest fapt, aceasta perioada se ia in calcul la reducerea varstei pentru pensionare?
S-a respins dosarul de catre Casa de pensii pe motiv ca nu este valabila adeverinta atata timp cat nu s-a efectuat inscrierea in carnetul de munca.
2. Inscrierea respectiva se mai poate face dupa ce s-a inchis carnetul de munca dupa abrogarea dispozitiilor D.92/1976. in baza art.298 din Codul Muncii, ca si indreptarea a unei erori?

Va multumesc.

Adaugata in: Pensii
Maria Fica
 User  Maria Fica
a intrebat la 11 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Maria Fica la 11 Feb. 2013
Contestati intai dec izia in baza art de mai jos
Art. 149 dIN lEGEA 263 DIN 2010
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.
Daca nu veti avea castig de cauza actionati in instanta si faceti cerere de chemare in judecata a Casei de pensie.Cererera o depuneti la tribunal
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Fica
 User Maria Fica
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Feb. 2013
Multumesc pentru raspuns.
Precizez ca adeverintele au fost intocmite asa cum prevede legislatia in vigoare. Anterior dosarului la care fac referire am mai depus multe altele(in jur de 200) care s-au rezolvat fara niciun fel de problema.
In dosarul respins, nu faptul ca adeverintele nu ar corespunde ne-a fost imputat ci ca perioada nu a fost inscrisa in carnetul de munca.

In aceasta situatie ce se poate face? Se contesta decizia de respingere ala Casa de Pensii respectiva sau direct la Tribunal.
Mentionez ca am incercat rezolvarea pe cale amiabila, prin audienta, dar a doua zi dupa audienta angajatul s-a trezit cu plicul acasa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 11 Feb. 2013
La dosdarul de pensie este obligatorie adeverinta in original privind lucru in conditii de grupa.Nu este un motiv sa nu va ia in seama adeverinta chiar daca la timpul respectiv nu s-a consemnat in carnetul de muca.Nu se mai pot oera inregistrari in carnetul de munca.
Art. 76 din HG 257 DIN 2011
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:
;;;;
? adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);
;;;;
? Art. 126 din HG 257 DIN 2002
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se intelege creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul prevazut la alin. (1).
(5) Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008, pana la intrarea in vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificata, adeverinta mentionata la alin. (1) se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024