ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


In ce an se poate pensiona sotul meu la limita de virsta ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Este nascut in 19 aprilie 1954 si are 38 ani si 6 luni in cimpul muncii ca sofer pe masini de mare tonaj angajat la o unitate militara din anul 1976 luna aprilie 30 pina in anul 1987 luna august 21,apoi angajat la alta intreprindere pe cisterna de combustibil pina in anul 2008 luna ianuarie .Din anul 2008 luna ianuarie 22 pina in prezent este angajat ca sofer pe autoturism .Asi dori sa stim cind se poate pensiona la limita de virsta sau anticipat si daca beneficiaza de grupa adoua de munca in timpul cit a lucrat. Am omis sa mentionez ca a mai lucrat din anul 1971 luna iunie 20 pina in anul 1973 luna august 6 ca operator prelucrare mase plastice.Va multumesc.

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 29 Sep. 2014
Sotul dumneavoastra se poate pensiona la virsta standard de pensionare de 65 ani daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.Se poate pensiona anticipatat la virsta de 60 ani cu conditia indeplinirii stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani. Vista standard de pensionare poate fi redusa conform prevederilor legii 263/2010 in urmatoarele conditii:
- lucrul in conditii deosebite
- lucrul in conditii speciale
Dupa data 01.04.2001 nu mai exista o baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01 aprilie 2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior acestei date si numai pe baza documentelor intocmite la timpul respectiv, care pot fi verificabile si sunt in evidenta angajatorilor acestor persoane sau detinatorilor de arhive. Aceste documente pot fi: procese verbale, decizii, tabele nominale, hotararii ale consiliului de administratie si ale sindicatului cu privire la nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registre de evidenta a intrarilor in subteran, etc.
Puteti sa solicitati adeverinte referitoare la activitatea desfasurata in grupe superioare de munca la societatile la care sotul dv. a lucrat.

Alte intrebari despre Pensii