ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Informare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, va rog sa-mi precizati detailat, pe etape, modul de calcul al sumei care se restituie pensionarului caruia i s-a retinut pe cuponul de pensie contributia de asigurari de sanatate in anii trecuti, sub guvernul Boc.
Cu stima,
Demeter E.

Adaugata in: Pensii
Elemer Atila Demeter
 User  Elemer Atila Demeter
a intrebat la 20 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elemer Atila Demeter la 21 Dec. 2012
Din pacate ei sunt singurii care fac acest calcul. Va dati seama ca numai persoanele care lucreaza acolo si au contact cu acest mod de calcul stiu care este el.

Restituirea sumelor s-a facut in transe, nu intr-o singura luna. Nu situ despre ce model vorbiti, v-am spus, nu cunosc metoda lor de calcul. Daca sunteti sigur ca sumele primite inapoi nu sunt cele pe care ar fi trebuit sa le primit atunci calea cea mai sigura de a va recupera drepturile este prin instanta de judecata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elemer Atila Demeter
 User Elemer Atila Demeter
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Dec. 2012
Stimata doamna, chiar credeti sincer ca personalul Casei de Pensii mi-ar comunica metodologia de calcul ? Motivul real pentru care as fi refuzat este ca nu au nici un interes. Cand am contestat decizia de pensionare si in instanta am dovedit cu probe concrete ca, contributiile subsemnatului, respectiv, ale angajatorului pentru mine au fost mult mai mari decat s-a luat in calcul pentru stabilirea pensiei, instanta a respins contestatia si, ulterior, recursul, cu motivatia unei simple afirmatii „ca nu s-a dovedit”, fara a analiza dovezile de la dosar. Concluzia mea a fost ca la Casa de Pensii nu au o evidenta reala a contributiilor, totul facandu-se general pe transe de venituri, fapt care se petrece si acum la pretinsa restituire.
Am convingerea ca pe baza normelor mentionate si a cunostintelor dumneavoastra juridice exista posibilitatea stabilirii unui model pe care l-as putea supune avizarii / recunoasterii Casei.
Va rog mult sa incercati stabilirea respectivului model, pe care Casa de Pensi ori il accepta sau il respinge, dar atunci trebuie sa-si motiveze legal pozitia.
Cu stima,
Demeter E.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elemer Atila Demeter la 20 Dec. 2012
Va inteleg, insa nu va pot da un astfel de model, numai cei de la Casa de Pensii detin modalitatea de calcul a contributiei ce va trebui sa vi se restituie. Acest lucru este stabilit prin norma de aplicare a OUG mentioante. In mod normal contributia de 5,5% ar fi trebuit retinuta doar pentru suma care depasea 740 de lei, dar intr-adevar au fost facute multe greseli. Mergeti la Casa de Pensii si incercati sa solutionati cu ei. Daca nu reusiti, singura solutie de recuperare a banilor ar fi in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elemer Atila Demeter
 User Elemer Atila Demeter
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Dec. 2012
Buna seara doamna,
Fiind pensionar din anul 2009, retinerea in discutie vizeaza toata perioada cand s-au facut retinerile respective. Intrebarea mea viza un model de calcul, pentru ca suma restituita mie este mult mai mica decat socotesc eu ca ar trebui sa primesc, avand in vedere tocmai faptul aplicarii retinerii procentului de 5.5% la întregul cuantum al pensiei, nu numai ce depasea limita legala de 740 lei. Deci va rog mult un model general, dar concret, cu care sa-mi calculez dreptul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 20 Dec. 2012
Am omis in raspunsul anterior ca este foarte important si cand vi s-a retinut aceasta suma, in ce an. Va redau ce prevede OUG 17/2012 referitor la restituirea sumelor mentionate:

Art. 1.
(1) Sumele retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, reprezentand diferenta dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra intregului cuantum al pensiei si pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contributie de asigurari sociale de sanatate asupra partii din pensie care depaseste nivelul de 740 lei, se restituie astfel:
a) pentru sumele retinute in perioada ianuarie-martie 2011, restituirea se realizeaza in transe lunare egale in perioada iunie-august 2012;
b) pentru sumele retinute in perioada aprilie 2011-aprilie 2012, restituirea se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2013
(2) Pana la data de 25 august 2012, Guvernul aproba prin hotarare graficul si modalitatea de restituire a sumelor prevazute la alin. (1) lit. b).

Art. 2.
(1) Restituirea sumelor prevazute la art. 1 se face, din oficiu, de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, precum si de catre casele de pensii sectoriale si cele apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii
(2) Restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre contributiile de asigurari sociale de sanatate retinute de la data de 1 ianuarie 2011 pana la data de 30 aprilie 2012, rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra intregului cuantum al pensiei, si celei rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra partii din pensie care depaseste 740 lei se face prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si se evidentiaza la o pozitie distincta de venituri bugetare
(3) Sumele prevazute la alin. (2) se transfera de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in primele doua zile lucratoare ale lunii pentru care se efectueaza plata, in contul de sume de mandat si in depozit al Casei Nationale de Pensii Publice, al caselor de pensii sectoriale si al celor apartinand sistemelor proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora
(4) Plata catre titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie in conditiile art. 1 se efectueaza impreuna cu drepturile de pensii aferente fiecarei luni
(5) Eventualele sume solicitate eronat de casele de pensii se restituie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in contul de venituri din care acestea au fost transferate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Dec. 2012
Acest lucru vi-l pot comunica cei de la Casa de pensii. Ce pot sa va spun eu este ca se vor restitui contributiile CASS retinute suplimentar pentru pensiile pentru care se platea deja contributia, cat si pentru cele sub 740 de lei, daca a fost retinuta aceasta contributie. Dar recalcularea s-a facut deja, ar fi trebuit sa primiti inapoi acei bani. Daca nu s-a intamplat asa, mergeti la Casa de sanatate si vedeti care este situatia.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024