ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Intrebare grad invaliditate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Sunt din Movila,Ialomita,in varsta de 42 ani.De la 21 ani am dg.-ul schizofrenie paranoida. De atunci am Certificat de handicap grad accentuat (II), revizuibil la 12 luni.
Recent am si pensie de invaliditate. Medicul de la Expertiza mi-a dat grupa mediu (III) de invaliditate. Am intrebat pe cativa din sat care au dg.-ul meu si mi-au zis ca ei au grad accentuat (II) de invaliditate.

Eu am dg.-ul schizofrenie paranoida, insa am absolvit Facultatea de Matematica (fiind incontinuu sub tratament) cu media anilor de studii aproximativ 7(sapte). Am absolvit si un curs de Operator PC cu media generala 10 (zece).

Va rog sa-mi raspundeti si mie daca este posibil, ca avand dg.-ul schizofrenie paranoida, sa am gr. mediu (III) de invaliditate ca pensionar. Sau a gresit medicul expert si trebuia sa-mi dea gr.accentuat (II) de invaliditate.

Am fost pensionat conform legii263/2010, art. 68, alin, lit.b

Adrian Ciulei
 User  Adrian Ciulei
a intrebat la 21 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Ciulei
 User Adrian Ciulei
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mar. 2013
Multumesc pentru raspuns.Am aflat din alta sursa ca daca as avea gr. accentuat(II) de invaliditate nu am voie sa desfasor activitati profesionale si activitatea de Agent de Asigurari este o activitate profesionala.
Eu am Contract de Mandat(ca Agent de Asigurari).Am realizat intre-un an 86 RON(86 000 ROL) venituri.Este vreo problema cu pensia de invaliditate gr.accentuat(II)?Cu gr. mediu(III) nu este.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mar. 2013
Art. 6 dinLegea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se asigura din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mar. 2013
Art. 114 din Legea 263 din 2010
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
;;
e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului ADRIAN CIULEI la 21 Mar. 2013
Incadrarea in grad de invaliditate se face pe baza unor criterii de evaluare a capacitatii de munca iar pentru acelasi diagnostic abordarea ar trebui facuta unitar.
Insa spuneati de posibilitatea de a obtine venituri pe timpul pensionarii.E bine sa cunoasteti ca si in cazul invaliditatii de grad II se pot obtine venituri fara suspendarea pensiei daca nivelul acestora pe anul calendaristic se incadreaza in plafonul de 4 ori salariu mediu brut pe economie , respectuv 4*2223=8892lei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Ciulei
 User Adrian Ciulei
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mar. 2013
Nu mai pot contesta gradul.A trecut aproape 1 an.Am intrebat in forum deoarece de cand sunt pensionar am realizat in paralel venituri ca Agent de Asigurari.Daca aveam gr.accentuat(II) nu aveam voie sa fac venituri,mi se lua pensia.
Va rg sa-mi raspundeti macar daca pot fi doua sau mai multe persoane cu acelasi dg. functional,insa cu grade de invaliditate diferite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Mar. 2013
Art. 149 din Legea 263 din 2010
(1) Deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Contestatii, respectiv la comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestarii reprezinta procedura administrativa prealabila, obligatorie, fara caracter jurisdictional.
(3) Comisia Centrala de Contestatii functioneaza in cadrul CNPP.
(4) Deciziile de pensie necontestate in termenul prevazut la alin. (1) sunt definitive.

Art. 150
(1) Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii sunt organisme de verificare, care examineaza si hotarasc asupra deciziilor de pensie emise de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale si urmaresc aplicarea corecta a legislatiei referitoare la pensiile publice.
(2) Organizarea, functionarea si structura Comisiei Centrale de Contestatii, respectiv a comisiilor de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, ministrului apararii nationale, ministrului administratiei si internelor si directorului Serviciului Roman de Informatii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(3) In solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii si comisiile de contestatii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii adopta hotarari.
(4) Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2013
Cel mai bine este sa contestati la Comisia de contestatii decizia de pensionare cu incadrare in grad de invaliditate in termen de 30 de zile de la data comunicarii daca apreciati ca este o nedreptate privind incadrarea in grad de invaliditate.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024