ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


ANGAJAT LA DATA DE 1 .03. 1979 CIND IES LA PENSIE. MULTUMESC

Adaugata in: Pensii Pensie
Iosif Kerekes
 User  Iosif Kerekes
a intrebat la 17 Aug. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Aurelia Dumitrica la 14 Sep. 2011
Asa cum am specificat deja, stagiul minim de cotizare conform legii este de 35 de ani, conform legii. I-am oferit D-lui Kerkes explicatii pe marginea tuturor formelor de pensionare deoarece singurul detaliu pe care l-a oferit dumnealui este data de angajare. Judecand dupa aceasta, inca nu se poate pensiona pe baza stagiului minim de cotizare.

Va inteleg supararea insa eu nu sunt legiuitor si nu pot modifica legea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Aurelia Dumitrica
 User Aurelia Dumitrica
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Aug. 2011
Mi se pare neconstitutionala aceasta lege, cel puitin parte din ea, coroborata cu muuuuulte altele.

Pai, daca un cetatean si-a atins stagiul minim de cotizare, respectiv 35 de ani, este normal sa poata iesi la pensie, orice varsta ar avea.

Mai ales daca contractele lui de munca au fost cu program normal de 8 ore pe zi. Pe cel cu 4 ore pe zi, sau 2 ore pe zi, mai ca l-as mai putea tine in campul muncii, pana la 5 ani inainte de a atinge limita de varsta pentru pensionare.

Nu credeti, ca nu suntem egali in drepturi, dragii mei, decat in fata mortii, si nu intr-o tara ce se vrea democrata?!

Acelasi aspect neconstitutional, nedrept si inechitabil il observ si la contributia pentru asigurarile de sanatate, care nu accept ca este procentuala, la venituri, nici sa ma bata cineva!

Nu e impozit pe avere, dragi legiuitori, ci doar un minim de asistenta medicala oferita de stat, pe banii nostri. Ar trebui sa tineti cont si de asta...

Permiteti societatilor facilitati la sponsorizari, care sa se indrepte si in aceasta zona, a asistentei sociale, privind unitatile sanitare, si construiti un sistem si mai solid, si functional si echitabil, pentru cetateni.

Scuze, daca am deranjat pe cineva! O zi buna!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Aug. 2011
Stagiul complet de cotizare, conform art. 53 alin. 3 din legea pensilor, este de 35 de ani.
Exista mai multe tipuri de pensionare: pensionarea pentru invaliditate, pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partial, fiecare cu specificul ei.

Art. 53. 1 Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.

Art. 53. 3 Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barba??i.

Art. 62. 1 Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare dec??t stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

Art. 65. 1 Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.

Art. 68. ??? 1 Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel pu??in jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;
c bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.
2 Beneficiaza de pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. 1, si persoanele care se afla in situatiile prevazute la art. 49 alin. 1 lit. c si g.
3 Au dreptul la pensie de invaliditate, in conditiile prevazute la alin. 1 lit. a, si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, ca urmare a accidentelor de munca sau bolilor profesionale survenite in
timpul si din cauza practicii profesionale.
4 Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca si marii mutilati, ca urmare a participarii la lupta pentru victoria Revolutiei din Decembrie 1989 ori in legatura cu evenimentele revolutionare din decembrie 1989, care erau cuprinsi intr-un sistem de asigurari sociale anterior datei ivirii invaliditatii din aceasta cauza, au dreptul la pensie de invaliditate in aceleasi conditii in care se acorda pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de munca.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024