ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie anticipata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o cunostinta care are 60 de ani impliniti si 42 de lucrati. Ar vrea sa iasa la pensie anticipat dar sa nu fie penalizat si sa-si plateasca singur (din mana) contributia la fondul de pensii pana la data la care se incadreaza sa iasa la pensie la limita de varsta. Poate sa faca acest lucru?

Adaugata in: Pensii
Luminita Matei
 User  Luminita Matei
a intrebat la 25 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Sep. 2012

Am luat pentru calcul Gen -masculin
Luna de nastere septembrie 1952
Veniti cu date complete legate de persoana respectiv: luna de nastere si genul persoanei in cauza
Va puteti pensiona anticipatat la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.*

Va puteti pensiona anticipatat partial la virsta de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.*

Dupe cum observati stagiul de cotizare pentru pensie anticipata este de 43 de ani, deci deocamdata nu indeplinestye conditia pentru acest tip de pensie
Art. 64 din Legea 263 din 2010
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
(2) Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
Ar putea sa se asigure prin incheierea unui contract cu casa de pensie in baza art 6, alineatul 2 din Legea 263 din 2010.

(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.
Personal , nu va recomand pentru ca la recalculare, castigul la pensie este modic fata se suma pe care o plateste drept contributii de asigurari sociale.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024