ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensie anticipata partial conf. L.142/2016


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Conform Legii 142/2016 care intra in vigoare din 17 iulie anul curent, diminuarea procentului de penalizare la pensionarea anticipata partial se acorda numai celor care ies la pensie dupa aceasta data sau si celor care s-au pensionat deja anticipat partial inainte de aceasta data. Eu m-am pensionat anticipat partial in iulie 2014, cu 4 ani inaintea varstei standard de pensionare, deci o penalizare de 36%. Voi beneficia si eu de reducerea procentului de penalizare pentru acesti 4 ani, incepand din august. Ar fi o mare nedreptate ca cei care au iesit deja la pensie anticipata partial sa nu beneficieze de aceasta lege si daca beneficiaza si cei care au iesit deja la pensie anticipata partial , cum se va calcula pentru ei, in cazul meu de exemplu? As mai avea 1 an si 11 luni pana la implinirea varstei standard de pensionare. Am o vechime de 34 ani .

Mioara Micu
 User  Mioara Micu
a intrebat la 17 Iul. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasile Larion
 User Vasile Larion
a raspuns userului georgeta ganea la 09 Aug. 2016
raspunsul d-nei Ganea, pentru cei aflati in plata pensiei anticipate partial este contra principiilor utilizate de curtea constitutionala chiar in 2016 prin decizia nr.245 referitor la neretroactivitatea legii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Lucia Tusa la 21 Iul. 2016
Da, un alt val de nemultumiri in randul celor care sunt deja la pensie calculata in baza Legii 263 din 2010.Nu este un cadru propice de a analiza si alte corectii aduse legii pensionarii in mers, care si-au produs efectul doar pentru cei care urmau sa iasa la pensie.Interventia mea este de strict legata de aplicabilitatea Legii 142 din 2016
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lucia Tusa
 User Lucia Tusa
a raspuns userului georgeta ganea la 21 Iul. 2016
Stimata doamna Ganea,
Va multumesc pt raspuns. Totusi, pt ca nu sunt jurist, am incercat sa inteleg aceasta abordare si am gasit urmatoarele:

"MATERIE: LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE.RECALCULARE PENSIE. LEGEA APLICABILA. ASIGURAREA RESPECTARII PRINCIPIULUI "CONDITII EGALE DE PENSIONARE, PENSII EGALE, INDIFERENT DE ANUL IESIRII LA PENSIE".
Din OUG 4/2005, aprobata prin Legea nr. 78/2005 rezulta ca legiuitorul a urmarit sa înlature toate discriminarile dintre pensionarii cu privire la cuantumul pensiei rezultate din iesirea la pensie la date diferite.
În lumina acestei interpretari, se apreciaza ca prevederile Legii nr. 19/2000 sunt aplicabile de la data intrarii în vigoare tuturor categoriilor de pensionari ce intra în sfera sa de reglementare, indiferent de data deschiderii dreptului lor la pensie."

Cred ca principiile de drept aplicate in anul 2005 ar trebui sa fie valabile si in anul 2016, sau ar trebui sa apelam la instantele de judecata?


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Lucia Tusa la 20 Iul. 2016
AtenÅ£ie! Noua lege produce efecte doar pentru viitor. Prin urmare, de noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensioneazÄ?? anticipat parÅ£ial începând cu data de 17 iulie. Persoanele deja pensionate anticipat parÅ£ial pânÄ?? la data de 16 iulie n-au cum sÄ?? beneficieze de o recalculare, din moment ce Legea nr. 142/2016 nu include o asemenea posibilitate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lucia Tusa
 User Lucia Tusa
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Iul. 2016
Din raspunsul dv se intelege ca persoanele care primesc pensie anticipata partiala in baza deciziilor emise anterior intrarii in vigoare a Legii 142/2016 nu pot beneficia de reducerea procentului de penalizare. Totusi, aceasta constituie o discriminare deoarece in conditii egale (stagii de cotizare, etc) nu rezulta pensii egale ca urmare a aplicarii unei metode de calcul diferite. Credeti ca vor fi emise norme de aplicare a legii 142/2016 care sa clarifice acest aspect? Nu sunt jurist, dar nu pare logic...
multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mioara Micu
 User Mioara Micu
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Iul. 2016
Buna ziua si ma scuzati. Deci daca o persoana s-a pensionat anticipat partial in iunie 2016 sau inainte de 18 iulie 2016 nu beneficiaza de aceasta lege. Ramane cu diminuarea de 0,75 % pentru fiecare luna de anticipare. Este total nedrept. In aceste conditii raman cu o pensie amarata de 560 lei, iar daca as beneficia de aceasta lege as avea 765 lei. In conditiile actualei legi o persoana care se pensioneaza acum, dupa 18 iulie 2016, in aceleasi conditii ca mine va avea o pesie cu 200 lei mai mare, chiar daca avem aceeasi vechime si ca ani de anticipare acelasi numar de luni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Iul. 2016
Legea 142 din 2016 nu produce efecte retroactive.Se va aplica doar celor care opteaza pentru acest tip de pensie.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024