ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie boala/handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


As dori sa stiu daca pot sa ies la pensie de boala? Am luxatie congenitala bilaterala din 1986 si sunt operata de 14 ori. Am avut si fixator de crestere pe piciorul stang. Am lucrat 3 ani si jumatate, apoi am fost data in somaj si am fost in concediu crestere copil pana pe 21 feb. 2013. Nu am nici ajutor de handicap. As vrea sa stiu daca pot sa beneficiez de ajutor de handicap sau chiar de pensie de boala. Multumesc anticipat!

Adaugata in: Pensii
Ramona Pantazi
 User  Ramona Pantazi
a intrebat la 25 Feb. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Feb. 2013
Incadrarea in grad de handicap se face in urma unei evaluari avand la baza Legea 448 din 2006 actualizata la zi .
Nefiind incadrata in prezent in grad de handicap, puteti sa va pensionati pe caz de boala la recomandarea medicului sopecialist catre medicul expert de asigurari sociale pentru evaluarea capacitatii de munca .Stagiul de cotizare de care aveti nevoie in functie de varsta il gasiti la art 73 din legea 263 din 2010 IOn stagiu de cotizare intra activitatea lucrata , somajul si perioada de crestere copil daca este indemnizata
Art. 82 din HG 257 DIN 2011.
(1) In vederea evaluarii capacitatii de munca, persoanele care solicita expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii lor in grad de invaliditate depun o cerere la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliu.
(2) Cererea pentru expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate este insotita de documente medicale.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) se depune cu cel putin 45 de zile inaintea expirarii duratelor maxime de concediu medical prevazute de lege. Medicul curant acorda concediu medical necesar in vederea finalizarii procedurii de expertizare a capacitatii de munca, in conditiile legii.
(4) Evaluarea capacitatii de munca a persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege se face la solicitarea comisiei din unitatea din care face parte persoana expertizata, in conditiile prevazute in reglementarile interne, proprii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Art. 83
(1) Modelul cererii pentru expertizarea medicala a capacitatii de munca este cel prevazut in anexa nr. 10.
(2) Modelul prevazut la alin. (1) nu se utilizeaza in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) este insotita de urmatoarele acte, in original sau copie certificata pentru conformitate cu originalul:
a) actul de identitate;
b) documente medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
c) adeverinta eliberata de angajator care sa ateste numarul de zile de concediu medical, cumulat in ultimele 12/24 de luni, cu mentionarea datei ultimei zile de concediu medical;
d) documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii;
e) documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.
(4) Documentele care atesta cauza invaliditatii sunt, dupa caz:
? fisa BP2/adeverinta de confirmare eliberata de directia de sanatate publica, in caz de boala profesionala;
? FIAM/proces-verbal avizat de inspectoratul teritorial de munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului sau adeverinta de confirmare a inregistrarii accidentului de munca la inspectoratul teritorial de munca, in caz de accident de munca;
? documente medicale eliberate de medicii de specialitate care confirma diagnosticul, in caz de schizofrenie/neoplasm/ SIDA; pentru afectiunea neoplazica se anexeaza si rezultatul examenului histopatologic;
? certificat emis de comisia de expertiza medico-militara, in caz de accident sau boala contractata in timpul ori din cauza indeplinirii serviciului militar sau a scolilor militare.
(5) In situatii motivate de imposibilitatea obiectiva a procurarii documentelor originale, medicul expert al asigurarilor sociale poate accepta copii simple ale acestora, solicitand titularului documentelor o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte confirmarea exactitatii copiilor cu originalele pe care nu le mai detine.
(6) Documentele medicale eliberate in alte state se accepta numai insotite de traducerea lor in limba romana, efectuata de un traducator autorizat.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024