ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensie de boala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt diagnosticat cu tumoare maligna cavum si tumoare maligna postata, prima radiotratata si chimiotratata,  iar a doua in tratament. Am vechime in munca de peste 35 ani. Intrebarea este daca ma pot pensiona pe caz de boala, care va fi pensia ca si suma si ce trebuie sa fac? Va multumesc!

Adaugata in: Pensii Pensie de boala
Marian Georgescu-apostu
 User  Marian Georgescu-apostu
a intrebat la 26 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2012
Da, va puteti pensiona. Va trebui sa solicitati o evaluare a capacitatii de munca la Casa de pensii in functie de domiciliul dvs. Cuantumul pensiei se va calcula in functie de stagiul de cotizare si sumele virate catre sistemul de asigurari sociale de stat. Pe site-ul Casei Nationale de Pensii regasiti prevederile legale si lista documentelor necesare pentru pensionarea pentru invaliditate.

http://www.cnpas.org/portal/media-type/html/language/ro/user/anon/page/pensions.psml?weblog_name=pensions&subject_id=1107157752191


Extras din legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice:
ART. 68
1 Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
b neoplaziilor, schizofreniei si SIDA
tivitatea de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
ART. 71
1 Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I lit. c, de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
2 Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 26 Iun. 2012

In baza diagnosticului, dvs beneficiati de concedii medicale dupa cum urmeaza:
OUG 158 DIN 2005 actualizata
Art. 13. - 1 Durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca...

b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani...si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
Dupa expirarea perioadei de concediu medical, medicul specialist, face recomandare de pensionare pe caz de boala medicului expert de asigurari sociale. Ca stagiu de cotizare, indepliniti conditia pentru incadrarea in pensie de invaliditate.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024