ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie invaliditate gr. III persoana cu gr. 2 accentuat handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: care sunt documente necesare depunerii dosarului la comisia de expertiza Ilfov privind incadrarea intr-un grad de invaliditate a unei personae ce are grad de handicap 2 accentuat (schizofrenie) dar care lucreza cu timp de lucru partial de 4h/zi. Se doreste obtinerea gradului III de invaliditate pentru a-si mentine locul de munca existent. In aceste conditii mai sunt necesare cele 90 de zile de concediu medical, mai este o conditie? Intreb deoarece este imposibil sa le efectueze avand in vedere ca lucreaza...care este Solutia? imi puteti spune si care ar fi indemnizatia in acest caz? Multumesc anticipat!


Adaugata in: Pensii
Maria Baciu
 User  Maria Baciu
a intrebat la 20 Mai. 2016
Nouati privind Regulamentul Intern.TOP 3 Modele de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Nouati privind Regulamentul Intern.TOP 3 Modele de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Baciu
 User Maria Baciu
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2016
Da, mi se pare corest asa insa adresand o intebare la comisia de expertiza Ilfov mi s-a spus ca persoana venind din campul muncii trebuie sa justifice concediul medical...nu cred ca a inteles exact ce vroiam..O sa incercam sa depunem dosarul si vom vedea. Multumesc pentru sfat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului maria baciu la 23 Mai. 2016
Da, o evaluare a capacitatii de munca pe baza actelor medicale se poate face si fara a avea acel concediu medical.Sunt persoane care nu lucreaza si totusi se imbolnavesc si acestea chiar in afara unui loc de munca pot cere evaluarea capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate.Important este diagnosticul.Acesta este punctul meu de vedere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Maria Baciu
 User Maria Baciu
a raspuns userului georgeta ganea la 23 Mai. 2016
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Legea nu este clara insa...pentru persoanele care muncesc deja si nu pot efectua concediul medical ...sunt personae care pot lucra 4h/zi si e dreptul lor, precum este mentionat la gr. de invaliditate gr. III. Intrebarea era daca poate depune dosar la comisia de expertiza chiar daca nu are efectuat acel concediul medical de 90 zile in decursul a 12 luni (ceea ce nu e mentionat in lege)? Asa mi s-a mentionat din alta sursa de informare...si mi se pare absurd. Atata timp cat persoana este apta de munca, daca isi ia atatea zile de concediu pentru a putea lua indemnizatia care I se cuvine (conform handicapului)..poate ramane fara loc de munca. Ma puteti sfatui? Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mai. 2016
Capitolul IV - Procedura de incadrare in grad de invaliditate, revizuirea medicala si contestarea deciziei medicale asupra capacitatii de munca


A. Procedura de incadrare in grad de invaliditate

Art. 81
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca, din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
(2) Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea comisiei de la nivelul unitatii din care face parte, care poate fi sesizata si de catre persoana interesata, sau, in cazul persoanelor trecute in rezerva, la cererea persoanei interesate, de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.

Art. 82
(1) In vederea evaluarii capacitatii de munca, persoanele care solicita expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii lor in grad de invaliditate depun o cerere la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliu.
(2) Cererea pentru expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate este insotita de documente medicale.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) se depune cu cel putin 45 de zile inaintea expirarii duratelor maxime de concediu medical prevazute de lege. Medicul curant acorda concediu medical necesar in vederea finalizarii procedurii de expertizare a capacitatii de munca, in conditiile legii.
(4) Evaluarea capacitatii de munca a persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege se face la solicitarea comisiei din unitatea din care face parte persoana expertizata, in conditiile prevazute in reglementarile interne, proprii institutiilor din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Art. 83
(1) Modelul cererii pentru expertizarea medicala a capacitatii de munca este cel prevazut in anexa nr. 10.
(2) Modelul prevazut la alin. (1) nu se utilizeaza in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
(3) Cererea prevazuta la alin. (1) este insotita de urmatoarele acte, in original sau copie certificata pentru conformitate cu originalul:
a) actul de identitate;
b) documente medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
c) adeverinta eliberata de angajator care sa ateste numarul de zile de concediu medical, cumulat in ultimele 12/24 de luni, cu mentionarea datei ultimei zile de concediu medical;
d) documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii;
e) documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.
(4) Documentele care atesta cauza invaliditatii sunt, dupa caz:
?? fisa BP2/adeverinta de confirmare eliberata de directia de sanatate publica, in caz de boala profesionala;
?? FIAM/proces-verbal avizat de inspectoratul teritorial de munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului sau adeverinta de confirmare a inregistrarii accidentului de munca la inspectoratul teritorial de munca, in caz de accident de munca;
?? documente medicale eliberate de medicii de specialitate care confirma diagnosticul, in caz de schizofrenie/neoplasm/ SIDA; pentru afectiunea neoplazica se anexeaza si rezultatul examenului histopatologic;
?? certificat emis de comisia de expertiza medico-militara, in caz de accident sau boala contractata in timpul ori din cauza indeplinirii serviciului militar sau a scolilor militare.
(5) In situatii motivate de imposibilitatea obiectiva a procurarii documentelor originale, medicul expert al asigurarilor sociale poate accepta copii simple ale acestora, solicitand titularului documentelor o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte confirmarea exactitatii copiilor cu originalele pe care nu le mai detine.
(6) Documentele medicale eliberate in alte state se accepta numai insotite de traducerea lor in limba romana, efectuata de un traducator autorizat.
;;
;;


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2023