ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensie lucrator pe vas de croaziera


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez de peste 7 ani pe vase de croaziera cu contract de munca temporar. Compania angajatoare imi plateste taxe la ministerul muncii din Italia si anual primesc raportul acestor sume platite.
Pot obtine o pensie in Romania de pe urma acestor sume platite catre statul Italian?
Care este procedura exacta pentru a putea obtine o pensie de pe urma acestor sume platite catre ministerul Muncii Italian?
Va multumesc

Adaugata in: Pensii
Octavian Buiuc
 User  Octavian Buiuc
a intrebat la 16 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2012
Conditia pentru a beneficia de pensie acordata de statul Roman este aceea de a fi asigurat, prin plata contributiei, in cadrul sistemului de asigurari sociale de stat din tara. Daca sunteti domicialiat in Italia, si aveti perioada cotizata si in Romania, puteti solicita transferul acestor drepturi in Italia, asa cum prevede legea 263/2010 privind sistemul public de pensii. Exista totodata o prevedere in cuprinsul legii, art. 5 alin 2, care subliniaza faptul ca cetatenii romani cu domiciliul in alta tara poti fi asigurati in sistemul public de pensii prin intermediul unor instrumente juridice cu caracter international din care face parte si Romania.

Art. 111
1 Beneficiarii drepturilor banesti stabilite de casele teritoriale de pensii si de casele de pensii sectoriale, care nu au domiciliul in Romania, pot opta pentru transferul in strainatate al acestor drepturi, in conditiile legii.

Art. 5
1 Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania.
2 Pot fi asigurati ai sistemului public de pensii si cetatenii romani, cetatenii altor state si apatrizii care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte.
3 Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform prezentei legi.

Italia nu se numara printre statele cu care Romania a semnat acorduri bilaterale sau juridice. Este posibil ca pentru a putea beneficia de pensie pentru cei 7 ani din Italia sa fie necesara obtinerea apostilei de la Haga printr-o procura speciala. Luati legatura si cu cei de la Casa se pensii pentru a va confirma acest lucru.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024