ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


am un frate care lucreaza in Franta cu contract de munca.
intrebarea mea este daca poate sa plateasca contributiile si in tara sa poate primi pensie si de aici.Mentionez ca mai are lucrati in tara 11 ani pe cartea de munca.
va multumesc.

Adaugata in: Pensii
Ion Manzala
 User  Ion Manzala
a intrebat la 23 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 24 Mar. 2013

Se poate incheia contract de asigurare in conditiile articolelor de mai jos
Art. 12 din Legea63 din 2010
(1) Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 6 alin. (2) se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(2) Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

Art. 13
(1) Venitul asigurat inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala poate fi modificat prin depunerea unei comunicari de modificare a declaratiei individuale de asigurare ori, dupa caz, prin incheierea unui act aditional la contractul de asigurare sociala.
(2) Declaratia individuala de asigurare si contractul de asigurare sociala constituie titluri de creanta si devin titluri executorii la data la care creanta bugetara este scadenta, conform legii.

Art. 14
(1) In situatia in care pe parcursul derularii asigurarii in baza declaratiei individuale de asigurare se face dovada ca exista perioade in care nu se realizeaza venituri, la cererea asiguratului sau din initiativa casei teritoriale de pensii, declaratia poate fi suspendata.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevazute la alin. (1) nu se datoreaza contributie de asigurari sociale.

Art. 15
(1) In sistemul public de pensii, evidenta drepturilor si obligatiilor de asigurari sociale se realizeaza pe baza codului numeric personal al asiguratului.
(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toti cetatenii romani, cetatenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European, ai Elvetiei si pentru strainii care au inregistrata rezidenta/sederea in Romania, precum si ale persoanelor pentru care CNPP si casele de pensii sectoriale intocmesc documentatii de plata si/sau efectueaza plata unor prestatii sociale sunt furnizate acestora gratuit de catre Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, dupa caz.
(3) Datele prevazute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea CNPP si a caselor de pensii sectoriale, si de oricare alta autoritate, institutie publica sau alta institutie care detine astfel de informatii.
(4) Continutul, modalitatile si termenele de transmitere a informatiilor prevazute la alin. (2) se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
Asigurarea minima lunara este de 35 % din valoarea salariului mediu brut pe economie care in prezent este de 2223 lei. Se plateste CAS in procent de 31,3%, respectiv 244lei lunar.
Se poate asigura pana cel putin pana la completarea stagiului minim de 15 ani

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024