ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pensii


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
As avea nevoie de un raspuns la o intrebare legata tot de pensionari...si anume o persoana pensionata pe caz de boala doreste sa-si reia activitatea dupa expirarea pensiei la institutia unde a lucrat anterior pensionarii.
Intrebarea mea ar fi daca firma sau institutia respectiva este obligata s-o primeasca inapoi sau nu? Eventual ce drepturi are pensionatul?
Va multumesc

Ibolya Jere
 User  Ibolya Jere
a intrebat la 16 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Mai. 2012
CCM national prevedea ca salariatul pensionat pentru invaliditate care isi recapata capcaitatea de munca va fi incadrat PE CAT POSIBIL pe postul avut anterior pensionarii. Ceea ce insemna ca se putea ca postul sa nu mai fi fost liber si deci sa nu mai fi fost posibilia incadrarea pensionarului pe postul respectiv. Aceaste prevedri insa nu mai exista si cu atat mai mult nu ar avea sustinere, cat timp legea permite cumularea pensiei cu salariul.

Un pensionar care are dreptul la cumul pensie - salariu poate lucra si in baza unui contract de munca pe perioada nedeterminata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2012
Pensia nu expira, in primul rand. Apoi, daca sunteti pensionata pentru grad de invaliditate III atunci puteti cumula pensia cu salariul. Institutia insa nu este obligata sa reincadreze persoana respectiva, nu exista o impunere legala in acest sens. Posibil chiar ca acel post sa fi fost deja ocupat.

Personal ma indoiesc ca intr-un CCM la nivel de unitate a existat o astfel de prevedere, tinand cont de faptul ca in CCM national nu exista o atare dispozitie. Angajatorului nu i se poate impune sa reincadreze un pensionar fie el si pentru invaliditate. Asa cum angajatul poate alege unde sa lucreze, si angajatorul poate alege salariatul. Daca pe postul celui pensioant deja a fost incadrata o alta persoana cum se face?!?! Noul angajat isi va pierde locul de munca in favoarea unei prevederi fortate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2012
Odata cu pensionarea pe caz de boala v-a incetat contractul individual de munca si postul a devenit vacant .Institutia respectiva poate in acest caz sa angajeze o alta persoana.In CCM la nivel de unitati era o prevedere ca angajatorul are obligatia sa reangajeze persoana pensionata pe caz de boala, daca solicita reangajare in cel mult 12 luni de la pensionare. Vedeti daca la nivelul institutiei este o astfel de prevedere. Angajatorul nu are nici o obligatie sa va pastreze postul, . Va recomand totusi sa faceti o cerere prin care sa solicitati reangajarea .
Asa ca reper , desi nu este convingator ar fi
articolul 83 litera e angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Viviana Serni G Stancu Gratiela Petrescu Ioana Popa alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024