ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna as avea o intrebare. Matusa mea are 60 inpliniti si lucreaza la o scoala ca ingrijitoare si mai vrea sa lucreze. Se poat si cat?
Va multumesc.


Adaugata in: Pensii
Damian Iesan
 User  Damian Iesan
a intrebat la 23 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Sep. 2013
Sigur ca se poate, in baza unui contract individual de munca nou. Nu stiu insa ce vechime are, dar luand ca referinta luna septembrie 1953 ca luna a naterii, am calculat urmatoarele posiblitati:

- pensionae limita de varsta din anul 2013 luna Martie la varsta standard de pensionare de 59 ani si 6 luni, dar daca indeplineste si conditia stagiului minim de cotizare de 14 ani. Stagiul complet de cotizare este de 29 ani in raport cu varsta implinita.
- pensionare anticipata dupa anul 2008 luna Martie la varsta de 54 ani si 6 luni, cu stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 37 ani
- pensionare anticipata partial dupa anul 2008 luna Martie la varsta de 54 ani si 6 luni daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 29 ani in raport cu varsta implinita.

Ce nu stiu eu este daca la data implinirii varstei de pensionare avea si stagiul cerut de lege, caz in care contractul ei ar fi trebuit sa inceteze de drept si sa i se incheie un nou contract de munca pentru a putea continua activiatea. Daca nu s-a intamplat asa atunci practic ea nu lucreaza legal in acest moment. Trebuie vazut insa daca indeplineste conditiile de pensionare (varsta si stagiu) ca sa vedem ce trebuie facut de fapt, daca i se incheie un nou contract sau continua ce prezent.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024