ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

perioada suplimentara grupa a 2 a


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am lucrat in grupa a 2 a intre 1988 si 1991, timp de 3 ani si 5 luni 100%, ca inginer mecanic la o statie de asfalt, fapt consemnat in cartea de munca.
1)Doresc sa-mi raspundeti daca, pentru a accesa pensia anticipata partiala mi se acorda un supliment de 3 luni la an, care sa se cumuleza cu stagiul meu de cotizare realizat, pentru a atinge cat mai curand stagiul complet de 34 de ani.
2)Oare legea actuala a pensiilor nu este discriminatorie in ce priveste acordarea acestui supliment la vechime? Pentru grupa a 2 a ,acordata pentru anii in care se lucrau si sambetele si uneori duminicile, se acorda 3 luni si asta numai daca ai lucrat minim 5 ani in conditii de grupa a 2a, iar pentru lucrul in conditii deosebite de dupa 2001 (care inseamna aceleasi conditi=asimilare) se acorda 4 luni suplimentare la an idiferent de timpul lucrat in aceste conditii.
3)Ce se poate face pentru o reglementare corecta si reparatorie?!
Cu stima,
Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs.


Luciana Draghici
 User  Luciana Draghici
a intrebat la 20 Mar. 2023
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2023
Reducerea vârstei de pensionare ca urmare a lucrului în conditii de grupa a IIa de munca se acorda doar pentru pensia la limit???? de vârst????.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luciana Draghici
 User Luciana Draghici
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2023
Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an, in conditiile unei pensionari anticipate.
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2023
Potrivit prevederilor legale in vigoare incepand cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrata in grupa a II a de munca pana la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrata in conditii deosebite de munca dupa aceasta data, confera urmatoarele drepturi:

majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca (anterior datei de 1 aprilie 2001), in conditiile in care persoana in cauza a lucrat cel putin 5 ani in aceste conditii;
majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an intreg lucrat in conditii deosebite de munca (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca;
reducerea varstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an intreg efectiv realizat in fosta grupa a II a de munca, respectiv in conditii deosebite de munca. Reducerea varstei standard de pensionare este cuprinsa intre 4 luni si 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) si opereaza doar in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024