ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plati compensatorii pentru boala profesionala,pensie de boala profesionala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua.am luat de la angajator fisa de risc si am fost la medicina muncii din spitalul de urgenta craiova pentru investigatii.s-a emis fisa BP1 care isi va urma cursul,iar in final voi avea fisa BP2 ,dar dupa ce intru in somaj.pe baza fisei BP2 pot solicita plati compensatorii pentru ca in perioada cit am fost angajat am dobindit o boala profesionala.cind sunt in somaj pot sa cer platile compensatorii si apoi sa solicit pensionarea pe boala profesionala?daca raspunsul este afirmativ vreau sa stiu dupa cit timp pot sa solicit pensionarea?multumesc!

Gabriel Teodorescu
 User  Gabriel Teodorescu
a intrebat la 17 Mar. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 18 Mar. 2016

Legea 346 din 2002
SECTIUNEA a 5-a Compensatii pentru atingerea integritatii

Art. 42. - Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si reduc capacitatea de munca intre 20-50%.
Art. 43. - Compensatia se acorda la solicitarea persoanei indreptatite, pe baza deciziei medicului asiguratorului, cu indeplinirea conditiilor prevazute la art. 42.
Art. 44. -
(1) Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul, si nu este luata in baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi
(2) Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica
(3) Criteriile si grilele pe baza carora se acorda compensatia pentru atingerea integritatii se stabilesc prin decizie a presedintelui CNPP.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 17 Mar. 2016
Platile compensatorii se acorda daca sunteti concediat pe motive economice, fara legatura cu persoana dumneavoastra, doar daca aveti o clauza prevazuta in acest sens in contractul colectiv de munca aplicabil. In aceasta situatie, veti beneficia insa de indemnizatia de somaj.
Boala profesionala reprezinta o afectiune care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, din cauza agentilor nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.
In urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale se acorda concediu medical, care este de 180 de zile intr-un an. Acest termen poate fi prelungit la nevoie.
In ceea ce priveste pensia de invaliditate, medicul primar sau medicul specialist pentru afectiunea respectiva, atunci cand apreciaza ca starea de sanatate a persoanei pe care o are in asistenta medicala nu ii permite reluarea activitatii profesionale, in limitele maxime de concediu medical prevazute de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerand in acest sens avizul cabinetului de expertiza medicala teritoriala.
Medicul expert al asigurarilor sociale avizeaza pensionarea de invaliditate numai daca constata pierderea totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca, aproband si concediul medical necesar intocmirii formelor de pensionare.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024