ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de pensie de serviciu conform L 223/2005


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Aș vrea să știu care este grupa de muncă pentru ?mecanizator exploatări forestiere? ,(am lucrat 1 an 6 luni la U.F.E.T. Fălticeni perioada 01.08.1987- 15.09.1987 și 30.01.1989-01.07.1990, ntre perioade militar n termen), deoarece nu am găsit ncadrarea n anexa I sau II din Ordinul 50/1990?
Dacă pot să depun dosar de pensie,serviciu, sau anticipată pentru vechimea de 22 ani și 3 luni poliție, 1 an 10 luni grupa I turnătorie și 1an 6 luni pentru grupa ce v-am ntrebat anterior și 2 ani 6 luni stagiul militar și scoala militară? Pot avea penalizări?
Vă mulțumesc!

Constantin Aanitei
 User  Constantin Aanitei
a intrebat la 29 Feb. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laurian Marian
 User Laurian Marian
a raspuns la intrebare la 22 Iul. 2016
Pentru a vi se da un raspuns corect trebuie sa precizati data nasterii. Pentru perioada lucrata la UFET Falticeni, trebuie sa va adresati unitatii care administreaza arhiva acestei societati in vederea eliberarii unei adeverinte de grupa de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Mar. 2016
Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, la punctul 6 prevede ca nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Incadrarea activitatilor sau a locurilor de munca in grupele I si a II a de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze in momentul aparitiei actului normativ , iar nominalizarea persoanelor sa poata fi probata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.
Potrivit Legii 223/2015 In cazul pensiei pentru limita de varsta, aceasta va putea fi obtinuta de militarii, politistii si functionarii publici cu statut special care ating varsta de 60 de ani si care au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani (din care minimum 15 ani vechime in serviciu). Cei care vor indeplini aceste conditii de vechime la data trecerii in rezerva/retragere sau la data incetarii raporturilor de serviciu se vor bucura de reducerea varstei standard de pensionare, cu cel putin unul si cu cel mult 13 ani, dupa caz, daca au desfasurat activitate in conditii deosebite (si/sau in grupa a II-a de munca) sau in conditii speciale si alte conditii (si/sau in grupa I de munca), potrivit avocat.net.
La pensia anticipata vor avea dreptul persoanele cu o vechime efectiva de cel putin 25 de ani (din care minimum 15 ani vechime in serviciu), care implinesc varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu cinci ani si care:
-sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale; sau
-sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024