ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Recalculare pensie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am iesit la pensie ''fortat'' in anul 2002 in timp ce eram in CO in luna iulie cand am implinit 50 ani , in urma unei decizii a PETROM.

In mod normal am depus dosarul de pensionare si am primit decizia de pensionare in 24.09.2002 conform legii 19/2000.

Ulterior avand in vedere ca avusesem peste 30 ani lucrati efectiv din care aproape 28 de ani in grupa I (conf Lg 3/1977) , ceea ce rezulta un stagiu de cotizare de 44 ani si 6 luni , am considerat ca fata de alti colegi am iesit cu o pensie mica si am facut demersuri la Casa Judeteana de Pensii din Arges si de fiecare data mi-au marit pensia.

Cu toate acestea pensia mea este sub nivelul pensiilor unor colege deoarece mi-a recalculat pensia in 2008 conform legii 226/2006 fara sa fi solicitat acest lucru deoarece nu ma avantaja fapt pentru care la ultima solicitare de recalculare pentru obtinerea unor majorari conform art.169 din Legea 263/2010 am primit raspuns ca nu-mi poate acorda drepturile conform acestei legi deoarece la ultimul calculul al pensiei s-a utilizat Legea 226/2006 , lege care asa cum se cunoaste din practica avantajeaza doar pe cei de sex masculin.

Cum pot sa-mi obtin recalcularea conform legilor ce erau in vigoare la data pensionarii pentru a obtine majorarile conform Lg. 263/2010.

Adaugata in: Pensii
Cos Maria
 User  Cos Maria
a intrebat la 21 Mar. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Mar. 2013
Daca nu ati beneficiat de prevederile OUG100 DIN 2008 care s-a abrogat prin adoptartea Legii 263 din 2010 , puteti cere recalcularea pensiei in baza art de mai jos
Art. 169 diun Legea 263 din 2010

(1) Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in situatia in care, la recalcularea pensiilor in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea in munca necesara deschiderii dreptului la pensie prevazuta de acte normative cu caracter special.
(3) De cresterea punctajelor anuale prevazuta la alin. (1) beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 aprilie 2001?2 noiembrie 2008 inclusiv, numai in situatiile in care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevazute de legislatia in vigoare in perioada respectiva.
(4) Prevederile alin. (1) se aplica prin acordarea diferentei dintre cresterea punctajului mediu anual rezultata si cea acordata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aprobata prin Legea nr. 154/2009.
(5) In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor alin. (1)?(4) este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine acest cuantum pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se obtine un cuantum al pensiei mai mare.
(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate in conditii deosebite de munca dupa data de 1 aprilie 2001, se aplica si persoanelor inscrise la pensie anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024