ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Rog lamuriri, aspecte privind vechimea in munca, la pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cu stima!
Va rog, daca ma puteti lamuri in urmatoarele doua spete:
- intre 1999 si 2003 am lucrat ca "Operator Interviu" pentru o firma de sondare a opiniei publice, pe baza de conventii civile, incheiate intre mine si firma pentru fiecare lucrare in parte. Prima intrebare este daca in vreunul din acesti ani lucrati (1999, 2000, 2001, 2002, 2003) conventia civila se constituie ca vechime in munca? Daca da in baza carei legi? (Precizez ca alta firma mi-a remis o adeverinta in acest sens doar pentru anul 2002). Firma asupra careia intreb mi-a remis o adeverinta in care specifica doar ca am fost angajat al acesteia, plata impozitelor, dar nu si plata contributiilor de asigurari sociale.
Va multumesc!
_ a doua intrebare: in perioada martie 2001-septembrie 2001 am activat ca si manager pentru o firma di alt judet decat cel in care aveam activitatea (eram manager pe Teleorman, firma activa pe tara, avea sedii centrale in Timis si Alba). Activitati de presa culturala, literare si arta. Intre mine si administratorul general s-a incheiat un contract de munca, semnat de ambele parti, dar care nu mi-a fost inregistrat la Directia Muncii/ ITM. Eram platit pentru incasarile pe care le aveam. Nu cu salar fix. Cineva de la Directia Muncii de aici mi-a precizat ca intrucat contractul respectiv a fost semnat, reprezinta acordul de vointa al partilor si ar trebui considerat ca valid, chiar daca nu a fost inregistrat legal.
In baza caror temeiuri legale constituie acesta vechime in munca si cum argumentez aceasta Casei de pensii pentru constituire vechime in munca?
Cu stima!


Stejarel Valeriu Patrana
 User  Stejarel Valeriu Patrana
a intrebat la 22 Iun. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Iun. 2016
1.Nu este vechime in munca. Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca reprezinta vechime in munca (art. 16 alin. 3 din Codul muncii). Aceasta vechime in munca se calculeaza doar in functie de perioada in care exista contract de munca.
Conventia civila este un contract incheiat potrivit Codului civil.
La acel moment nu se plateau obligatoroiu contributiile la fondul de asigurari sociale.
Persoanele care prestau munca in baza unei conventii civile de prestari de servicii puteau incheia cu directiile generale de munca si protectie sociala contracte de asigurari sociale. Prin contractele de asigurari sociale persoanele asigurate se obligau sa plateasca contributia la fondul de asigurari sociale, beneficiind de indemnizatiile si de pensiile de invaliditate sau, dupa caz, pentru limita de varsta, prevazute de lege pentru salariati.
2. Solicitati Casei de pensii teritoriale adeverinta privind stagiul de cotizare. Aceasta este o modalitate prin care verificati daca angajatorul respectiv si-a respectat obligatiile de declarare ce i-au revenit ca parte a contractului de munca.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024