ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

transferul contributiilor sociale dintr-o tara straina


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am apelat la dumneavoastra pentru obtinerea unor informatii cu privire la sistemul de pensii. Lucrez in Italia din 2008, angajat la o firma de constructii, care in mod curent a platit toate contributiile sociale sistemului de asigurare Italian. Eu doresc sa ma intorc definitiv in Romania, deci doresc sa stiu procedurile pe care trebuie sa le urmez pentru a beneficia de cumulul de contributii platite. Intre timp in Romania s-au introdus si pensiile private, deci nu stiu cui sa ma adresez, pentru ca eu nu am subscris cu nici o casa de pensii. In Romania mai am ani contributivi in cartea de munca, dar acum chiar nu stiu unde trebuie sa intreb. Poate ma puteti ajuta dumneavoastra, cu informatii, pentru care va multumesc anticipat.

Roma 6 Aprilie 2014

Marius Cristian Ileana
 User  Marius Cristian Ileana
a intrebat la 06 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Cristian Ileana
 User Marius Cristian Ileana
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2014
Va multumesc pentru ajutor.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Va recomand sa va uitati putin pe site-ul CNPP - aici https://www.cnpp.ro/pensii-internationale - ca sa vedeti cam ce pasi aveti de parcurs si ce documente va sunt necesare pentru acest lucru. Luati legatura cu cei de la Casa de pensii ca sa stiti foarte sigur si in clar ce pasi aveti de parcurs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Art. 19 din Legea 263 din 2010
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
(3) In sistemul public de pensii, obligatiile si prestatiile de asigurari sociale se achita in moneda nationala.
(4) In cazul drepturilor salariale sau veniturilor asigurate, stabilite in moneda altor tari pe teritoriul Romaniei, contributiile se platesc in lei la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei din data stabilita pentru plata acestor drepturi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Ar trebui sa luati legatura cu Casa de pensii din tara, ei va pot spune care sunt pasii de parcurs pentru a putea face acest transfer al contributiilor. Ar trebui sa existe un acord intre cele doua tari in baza caruia sa fie posibil acest lucru, acord care din cate stiu eu exista dar trebui sa discutati cu cei de la Casa de pensii.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024