ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Unde si cand pot depune cererea de pensionare?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt barbat , nasc. la data de 18.11.1954
in 1973 am absolvit liceul, am lucrat 1 luna angajat (adeverinta din care reiese contributia )
In 1974. 1 octombrie am fost incorporat, 1975, 30 iunie lasat la vatra,9 lun in armata cu termen redus, inainte de facultate.
1975-1979 facultatea,dupa absolvire 1979 -1986 un angajator,
1986-1990 (3 ani si 10 luni lucrat subteran 100% intr-o mina neferoasa)
1990 luna mai-2007 martie am lucrat intr-un singur institut.
Va rog sa ma informati care este data cea mai apropiata a eventualei mele pensionari in privinta legii 263/2010 reactualizat
"b)conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. (2) si in conditii speciale "

Intrebarea este:unde ( actualmente lucrez in Ungaria) si la ce data(an) pot depune cererea cel mai devreme, pentru pensionare. In Ungaria pentru cei nascuti in 1954 pensionarea se face la 63 aniimpliniti si 183 de zile.



Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gică Ungureanu
 User Gică Ungureanu (Profesor, Clubul Copiilor Roșiorii de Vede)
a raspuns userului adriana iancu la 28 Oct. 2015
Buna seara,
1. Doamna expert Iancu Adriana dece toti detinatorii de arhiva cer pentru eliberarea acestor adeverinte sume cuprinse intre 200 si 300 lei si dureaza 5 si chiar 6 luni?
2. Adeverintele eliberate inainte de 2003 sunt documente? dece la uni se iau in calcul iar la alti nu!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Oct. 2015
Deoarece sunteti cetatean roman, cererea impreuna cu dosarul de pensionare le depuneti la casa de pensii pe raza careia aveti domiciliul.
In Romania, conform Legii 263/2010, varsta standard de pensionare pentru barbati este de 65 de ani si un stagiu minim de cotizare de 15 ani.
HG nr. 257/2011:

Art.126
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc conform modelului prevazut in anexa nr.14 la prezentele norme, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.

(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin detinatori legali de arhiva se inteleg creatorii si detinatorii de documente, in sensul art. 4 din Legea nr. 16/1996 a Arhivelor Nationale, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4) Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii si/sau modificarii drepturilor de pensie in conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul prevazut la alin.(1).

(5) Adeverintele intocmite in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 590/15.09.2008, pâna la intrarea in vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea si/sau recalcularea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile de fond si forma prevazute de acesta.

(6) Pentru a putea fi valorificata, adeverinta mentionata la alin.(1) se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute.


Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024