Valabilitate adeverinta grupa 2 de munca.
Intre 1980 si 1983 am lucrat la IMMRBrasov(actual MARUB) pentru care am primit o adeverinta de grupa 2 de munca in baza ordin 125/1990 anexa 2, poz 103 si act 5120/1991.La CJP Suceava mi s-a spus ca adeverinta nu e valabila deoarece nu e corect temeiul legal.Intradevar ordinul 125 e valabil incepand cu 1 martie 1990 dar actul 5120/1991 prevede ca salariatii care au lucrat in domeniul respectiv sa beneficieze de prevederile ord 125/1990 privind incadrarea in grupele 1 sau 2 de munca, "DE LA DATA LA CARE A LUCRAT LA LOCURILE DE MUNCA SI ACTIVITATILE RESPECTIVE."Mentionez ca in ord 50/1990 nu este prevazut in anexa IMMR.Intrebare: este corec temeiul legal din adeverinta mea??
a intrebat la 02 Nov. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
2 raspunsuri
a raspuns userului adriana iancu la 11 Aug. 2016
-Doamna Adriana Iancu , va contactez cu urmatoarea problema :
-Tatal meu a lucrat o perioada ca strungar, o perioada ca lacatus mecanic, stivuitorist - perioada 19.07.1977 si pana la 26.05.2007 la Schela de Extractie Boldesti .
-Aceasta intreprindere nu mai exista ( cat timp a lucrat la ei , si-a schimbat denumirea in Petrom RA BUCURESTI ,Petrom Service Boldesti, SNP Petrom , - nici acestea nu mai exista) intrucat a fost privatizata.
-Am facut o cerere la OMV Petrom SA, deoarece ei au preluat arhiva, i-au eliberat adeverinta de vechime cu stagiul de cotizare, dar nu acopera toata perioada , deoarece, spun ei , din data "de 01.04.2001 , veniturile realizate sunt cuprinse in declaratiile nominale transmise lunar de OMV catre Casa Nationala de pensii, conform legii 263/2010, art 166, privind sistemul unitar de pensii pubice."
-Pentru aceasta perioada 2001 -2007 trebuie sa se adreseze casei de pensii ? -pentru a obtine adeverinta de vechime cu stagiul de cotizare 2001-2007?
-Tot in cererea trimisa catre OMV am cerut eliberarea adeverintei privind grupa de munca, iar OMV a raspuns : Perioada 1977-2002 , nu s-au gasit documente doveditoare care sa ateste grupa de munca ..
Am mai citit pe net :
-in conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului Ministrului Muncii nr. 136/1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare si evidenta a carnetelor de munca, inregistrarea in carnetul de munca a activitatilor desfasurate in grupele I si a II-a de munca era obligatorie.!
-lipseste pozitia din Ordinul 50/1990 la care este mentionata activitatea prestata de titulari si care se incadra in grupa a II-a de munca. - in carnetul de munca;
-Daca o anumita persoana nu este nominalizata in listele intocmite de fosta societate, atunci detinatorul arhivei nu ii poate elibera acestuia vreo adeverinta de incadrare in grupa a II-a de munca. - deci OMV Petrom S.A. nu poate da adeverinta privind grupa de munca.
-totusi , sudorii, strungarii, lacatusii: BENEFICIAZA DE GRUPA A 2-A DE MUNCA .
-Tatal meu a lucrat la Schela de Extractie Boldesti , intr-o hala de beton : reparatii supape de presiune , ventile , strungar , lacatus mecanic , stivuitorist etc .
-Totusi , cei de la OMV i-au specificat in adeverinta de vechime : spor vechime in munca , spor vechime in petrol si spor in conditii grele de munca.
-Sunt 25 de ani de grupa a 2-a care i se cuvin, si sunt bine veniti la reducerea varstei de pensionare , in momentul de fata avand stagiul de cotizare complet.
-Ce e de facut ? Cum poate obtine adeverinta prinvind grupa 2-a de munca ?
-Cum vedeti d-voastra rezolvarea acestei situatii ?
-Va multumesc!
a raspuns la intrebare la 02 Nov. 2015
??In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului 2 de la punctul 15 din acest ordin, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu data de 18.03.1969.??
Alte intrebari despre Pensii
- Pensia de urmas - puncte stabilitate [1 raspuns]
- O persoana de 65 ani cu vechime contributiva 15 ani se poate pensiona [1 raspuns]
- Puncte de stabilitate dupÄ? pensionare [2 raspunsuri]
- Referitor la punctele de stabilitate prevazute in noua lege a pensiilor [1 raspuns]
- La 01 septembrie cand intra in vigoare legea 360 beneficiez de recalculare? [3 raspunsuri]