ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

varsta de pensionare pe caz de boala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara. Sufar de insuficienta renala si fac dializa. Am varsta de 42 ani si lucrez de 14 ani si 5 luni. As dori sa ma pensionez pe caz de boala, credeti ca ma pot incadra? Care sunt anii de cotizare in campul muncii si varsta la care ma incadrez? Intre 42-45 ani, cati ani de munca trebuie sa am? Va multumesc frumos.

Adaugata in: Pensii
Adriana Anton
 User  Adriana Anton
a intrebat la 03 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 04 Mai. 2012
La grupa de varsta 41-45 de ani, stagiul de cotizare trebuie sa fie de 17 ani
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 04 Mai. 2012
Art. 71 din legea 263 din 2010
1 Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I lit. c, de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
2 Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
3 In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. In cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. 1 pct. I lit. c, comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala emit decizii medicale de incadrare intr-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrala de expertiza medico-militara a Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor sau a Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
4 In situatia in care, pentru emiterea deciziei medicale prevazute la alin. 3, sunt necesare investigatii sau examinari de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurarilor sociale propune, dupa caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporara de munca, in conditiile legii.
5 Decizia medicala prevazuta la alin. 3 se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 5 zile de la emitere. In situatiile prevazute la alin. 4, termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeste corespunzator.
6 Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
7 Comisiile medicale de contestatii functioneaza in cadrul centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca si Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
8 Contestatia prevazuta la alin. 6 se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 5 zile de la data solutionarii.
9 Deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor prevazute la alin. 8 pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
10 Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. 9 necontestate in termen raman definitive.

Art. 72
In vederea efectuarii de investigatii si examinari de specialitate suplimentare, CNPP, prin institutiile subordonate, poate incheia contracte de prestari de servicii medicale cu unitati sanitare de specialitate, in conditiile legii.

Art. 73
1 Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

Tabelul nr. 3
Varsta persoanei la data emiterii Stagiul de cotizare necesar
deciziei medicale asupra capacitatii ani
de munca

pana la 20 ani 1
de la 20???23 ani 2
23???25 ani 3
25???29 ani 6
29???33 ani 9
33???37 ani 11
37???41 ani 14
41???45 ani 17
45???49 ani 20
49???53 ani 23
53???57 ani 25
57???60 ani 26
Peste 60 de ani 27


2 Au dreptul la pensie de invaliditate si persoanele prevazute la art. 58 lit. a si b si art. 59, daca au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar prevazut in tabelul nr. 3.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024