ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Varsta de pensionare persoana cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt licentiata, lucrez in domeniul pentru care m-am pregatit din data de 14 noiembrie 1984. Posed certificat de handicap gradul III din anul 08.12.2004, handicap permanent .
As vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona. Mentionez ca studiile universitare au durat 5 ani.
Multumesc pentru ajutor.

Adaugata in: Pensii
Iolanda Croitoru
 User  Iolanda Croitoru
a intrebat la 06 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalin Leca
 User Catalin Leca
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Nov. 2015
D-na Popa, nu va suparati, dar cred ca interpretati gresit legea prin ceea ce spuneti in primul paragraf al raspusului dvs. catre d-na Croitoru. Legea spune clar "...in conditiile handicapului preexistent..." si NU (cum sugerati dvs.) "...in conditiile preexistentei stabilirii oficiale a handicapului...". In afara de aceasta, s-ar putea sa nu stiti, dar, la stabilirea oficiala a calitatii de persoana cu handicap (sau cu dizabilitati), dosarul trebuie sa contina, printre altele, si dovezi medicale anterioare care atesta dizabilitatea respectiva. Eu am avut norocul chior sa gasesc, printre actele vechi din casa, astfel de dovezi, respectiv retete de tratament pentru dizabilitate si diagnostice puse de medici de cand aveam vreo 11 ani, altfel nu mi se aproba stabilirea oficiala a dizabilitatii (!). Deci, daca am aceste dovezi ca am dizabilitatea respectiva de la varsta de 11 ani (in cazul meu), stabilirea oficiala a dizabilitatii prin intermediul certificatului de handicap NU imi plaseaza aparitia handicapului ulterior calitatii de asigurat, in conditiile legii discutate, deci ma incadrez foarte bine in art. 58. Sunteti de acord?
In realitate, dizabilitatea mea a aparut (si din pacate avanseaza) inca de la varsta de circa 1 an, datorita efectelor secundare ale unui tratament intensiv si nefericit (probabil si ca unica solutie din acel moment) cu antibiotice puternice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iolanda Croitoru
 User Iolanda Croitoru
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Nov. 2013
Ce inseamna handicap preexistent ?Handicapul il am inca din anii de liceu ,am fost la comisie in 2003 .Pot dovedi ca handicapul este vechi ,trebuie neaparat sa am certificat de handicap ?
Legea este nedreapta ,la fel criteriile de incadrare in grad de handicap .Va multumesc pentru confirmarea calculelor mele ,lucrez in conditii deosebite incepand cu 1 decembrie 1989 .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului iolanda croitoru la 07 Nov. 2013
Este prea scurta perioada de lucru in conditii de handicap ca sa se aplice o reducere a varstei de pensionare si in acelasti timp handicapul nu a fost unul preexistent dobandirii calitatii de asigurat la sistemul de pensii, ci este stabilit ulterior.

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Ca atare, varinatele dvs ar fi:

- pensionare la limita de varsta dupa anul 2022 luna Noiembrie la varsta standard de pensionare de 61 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 31 ani si 11 luni.
- pensiona anticipata dupa anul 2017 luna Noiembrie la varsta de 56 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 39 ani si 11 luni.
- pensionare anticipata partiala dupa anul 2017 luna Noiembrie la varsta de 56 ani si 11 luni daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 31 ani si 11 luni.

Varsta de pensionare poate fi redusa in conditiile in care ati lucrat in:

- conditii deosebite;
- conditii speciale;
- conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
- zonele I si II de expunere la radiatii



Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iolanda Croitoru
 User Iolanda Croitoru
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Nov. 2013
Multumesc foarte mult .
As vrea sa stiu varsta la care ma pot pensiona pastrand toate drepturile ,exclud pensionarea anticipata ,anticipata partiala .Sunt nascuta la data de 22 decembrie 1960. In data de 14 noiembrie 2013 implinesc 29 de ani vechime in munca .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Nov. 2013
Puteti depune o solicitare pentru pensionare de invalidiate oricand. Pentru pensiile anticipata, anticipata partiala si pentru limita de varsta ar fi necesara data nasterii pentru un calcul corect.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024