ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

varsta pensionarii anticipate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, doresc sa va expun o problema: am depus dosarul de pensie, am primit nr de inregistrare iar dupa 3 luni aflu ca a fost respins. Mentionez ca este vorba fratele meu, nascut in 2 martie 1955, cu o vechime de 31 ani, din care 16 ani in grupa a 2 a de munca, 10 ani si 6 luni in grupa 1 a de munca.

Adaugata in: Pensii
Nina Ionescu
 User  Nina Ionescu
a intrebat la 05 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 10 Iun. 2012
Conditiile speciale se regasesc prevazute in anexele 1, 2 si 4 din lega 263/2010. In aneva 3 sunt prevazute unitatile recunoscute drept cele in care se lucreaza in conditii speciale, in baza HG 1.025/2003.

Art. 55
1 Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca.
b conform tabelului nr. 2, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in locurile de munca incadrate in alte conditii de munca prevazute la art. 29 alin. 2 si in conditii speciale prevazute la art. 30 alin. 1.


Art. 29
1 Sunt incadrate in conditii deosebite locurile de munca stabilite in baza criteriilor si metodologiei prevazute de legislatia in vigoare la data incadrarii acestora.
2 In domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, speciale si alte conditii se realizeaza pe baza criteriilor si metodologiei de incadrare prevazute de Hotararea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de munca si a activitatilor cu conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, specifice pentru cadrele militare in activitate, cu modificarile ulterioare, si de Hotararea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de munca si activitatilor cu conditii deosebite, speciale si alte conditii, specifice pentru politisti, cu modificarile ulterioare.

Cei 16 ani lucrati in conditii deosebite reduc varsta standard de pensioanare cu 3,6 ani, iar cei 10 ani lucrati in conditii speciale, daca activitatea se regaseste printre cele prevazute in anexe drept conditii speciale, reduc varsta cu 5 ani. Varsta standard de pensionare este pentru barbati 64 ani si 4 luni pentru barbati, ceea ce inseamna ca daca se aplica cele mentionate, el se poate mentiona fara probleme, prin reducerea varstei de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 08 Iun. 2012
Vechimea in munca va ajuta la calculul punctajului pentru pensie, nu ajuta la reducerea varstei de pensionare. Pentru pensie anticipata sau anticipata partiala nu are drept, pentru ca nu are varsta, Pentru a beneficia de una din aceste pensii , varsta se reduce cu cel mult 5 ani fata de varsta standard de pensionare. Eu am calculat reducerea varstei de pensionare cumuland cele doua perioade de lucru in grupa de munca. Asa cum am mai raspuns, daca unitatea la care a lucrat in grupa I a de munca ,se regaseste in anexa 3 la lege , atunci reducerea varstei se face diferentiat pe grupa II sI conditii speciale. Sa intelegeti mai clar dupa 01,04,2001 grupele de munca sau inlocuit cu conditii deosebite si conditii speciale. Pentru conditii deosebite se aplica reducererea de la art 55 tabelul 1 din Legea 263 din 2010
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nina Ionescu
 User Nina Ionescu
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Iun. 2012
Multumesc frumos. Imi cer scuze dar am calculat gresit vechimea. Are peste 41 ani vechime, iar grupa 2 a este peste 16 ani si grupa 1 a peste 10 ani. Puteti sa recalculati? Varsta este 57 ani si 3 luni B.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012

Incepand cu 01.04 2011 pentru lucru in conditii de munca grupa I a, respectiv grupa a II se aplica reducerea varstei standard de pensionare prevazuta la articolul 55 tabelul 1 din Legea 263 din2010. Cele doua perioade se cumuleaza.Dupa programul gratuit laPensie .com, dreptul la pensie se deschide dupa cum urmeaza;

Stagiul complet de cotizare: 35 ani
Virsta de pensionare: 59 ani Martie 2014
La calcul am considerat grupa Ia si a II in program de lucru 100%

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024