ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

comisioanele si taxele agentiilor de recrutare personal in strainatate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, ma intereseaza daca este legala taxa de procesare dosar si comisioanele pe care le practica agentiile de recrutare personal pentru strainatate? Mai ales ca majoritatea le cer in avans, desi in conceptia mea, cei care solicita ar trebui sa achite ei aceste taxe iar agentiile doar sa-si faca o baza de date. Cum ne putem feri de tepele pe care le dau astfel de agentii? Odata platita taxa de procesare 200 lei, acesti bani nu-i mai poti recupera. Unde putem verifica aceste agentii? Va multumesc.

Luminita Ouatu
 User  Luminita Ouatu
a intrebat la 12 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Dorina Matei
 User Violeta Dorina Matei
a raspuns la intrebare la 01 Feb. 2013
Majoritatea informatiilor care pot fi gasite pe diferite forumuri, legate de acest subiect, sunt in cel mai bun caz incomplete si in foarte multe cazuri sunt chiar eronate. In opinia oamenilor, o companie de recrutare este ?serioasa? sau legala daca nu percepe comision de la candidati. Aceasta afirmatie este total gresita. Pentru a demonstra acest lucru o sa citez in continuare din legea 156/2000 Norme. Articolul 7 alineatul 3 din cadrul acestei legi spune asa:
?Pentru efectuarea activităţilor de mediere prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) agenţii de ocupare a forţei de muncă ?n străinătate pot percepe un tarif de mediere care să acopere costurile acestora.?
In cadrul aceleiasi legi articolul 9, alineatul 2, spune ca:
?Dacă tarifele pentru prestarea serviciilor de mediere sunt ?ncasate de la angajatori străini, agenţii de ocupare a forţei de muncă nu pot pretinde plata serviciilor de mediere şi de la solicitanţii de locuri de muncă ?n străinătate.?
Din cele 2 alineate de mai sus, care au fost extrase ?cuvant cu cuvant? din legea 156/2000, putem deduce foarte simplu ca agentiile de recrutare au dreptul sa perceapa comisione de mediere, atat de la angajatori cat si de la candidati, cu conditia sa nu perceapa aceste comisioane atat de la unii cat si de la ceilalti in acelasi timp. Din pacate, nici candidatii si nici agentiile de recrutare nu stabilesc de la cine se percepe comisionul de mediere. Acest lucru este stabilit de raportul dintre cerere si oferta. Acest lucru inseamna ca pentru anumite pozitii cum ar fi doctori, asistenti medicali, specialist IT etc, pentru care este foarte greu de gasit candidati, companiile angajatoare sunt dispuse sa plateasca agentiilor de recrutare toate taxele de mediere. Pe de alta parte, pentru pozitii in agricultura, munca necalificata, domeniul Hoteluri/Turism si altele pentru care este foarte usor de gasit candidati, mai ales in perioada aceasta in care sute de mii de romani sunt someri, angajatorii nu vor plati agentiilor de recrutare comisioanele de mediere. Acesta este motivul pentru care, companiile de recrutare au ajuns sa perceapa comisioane de la candidatii care sunt in cautarea unui job.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Violeta Dorina Matei
 User Violeta Dorina Matei
a raspuns userului Ioana Popa la 01 Feb. 2013
D-na Ioana Popa, tin sa va contrazic... conform legii 156/2000 aceste agentii pot percepe comisioane doar in anumite situatii !!! Informatiile le puteti gasi mai jos... Inainte de a face anumite afirmatii este bine sa ne informam pentru a nu oferi informatii eronate !!!

- http://www.infomunca.ro/ro-RO/Article/Details/21

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luminita Ouatu
 User Luminita Ouatu
a raspuns userului Ioana Popa la 30 Iul. 2012
Va multumesc,pentru raspuns,dar daca intrati pe un site de recrutare(infomunca.ro)spre exemplu,90% iau taxe si comisioane pentru orice job.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2012
Cand intalniti astfel de situatii puteti face o reclamatie catre ITM si puteti verifica la Registrul Comertului daca ele intr-adevar exista.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2012
Depinde de tipul de program pentru care aplicati. Daca este vorba de un loc de munca atunci agentia de recrutare ar trebui sa isi ia comisionul de la angajatorul din strainatate si nu de la candidat. Insa daca aplicati pentru programe precum Au-Pair sau Work and Travel, acestea se supun altor politici, sunt programe speciale de tineret care functioneaza pe anumite criterii si pentru care angentia de recrutare poate percepe o taxa de procesare, prin structura programului.

Cu titlu informativ, in momentul in care aplicati pentru un job, nu un program precum cele pe care vi le-am amintit mai sus, agentia de recrutare nu trebuie sa va ceara nici un fel de taxa, legal nu are voie sa faca acest lucru.

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu G Stancu George Andreescu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024