ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


act aditional modificat prin comunicat de presa?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua ! Acest comunicat poate fi luat ca temei legal pentru modificare locului de munca a unui angajat trimis in strainatate sa se faca doar cu delegatie ca sa mai primeasca diurna?Sau trebuie sa se dea lege pentru asa ceva?Un comunicat poate fi constituii temei legal sau doar legi, ordonante si hotarari pentru a obliga angajatorii sa incheie acte aditionale pentru delegatie?
COMUNICAT DE PRESĂ, 2 APRILIE 2015: Răspunsul Inspecției Muncii către UNTRR: Pentru acordarea diurnei, locul de muncă trebuie modificat prin delegare

Comunicat de presă

Răspunsul Inspecției Muncii către UNTRR: Pentru acordarea diurnei, locul de muncă trebuie modificat prin delegare

București, 2 aprilie 2015 - Inspecția Muncii a răspuns solicitării Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din Romānia (UNTRR), privind regimul diurnelor acordate șoferilor profesioniști de către firmele de transport rutier locale, argumentānd faptul că pentru acordarea diurnei, locul de muncă trebuie modificat prin delegare.

Īn luna februarie, UNTRR a trimis o adresă către domnul Danteș Nicolae Bratu, Inspector General de Stat la Inspecția Muncii, cerānd clarificări din partea instituției cu privire la definirea termenului de ?diurnă?, a locului de muncă al conducătorului auto, certificarea dreptului la diurnă a conducătorilor auto și că aceasta reprezintă o sumă neimpozabilă, acordată de angajator persoanei aflate īn delegare, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare care compensează costul sporit al vieții īn afara localității de domiciliu.

Inspecția muncii arată că lucrătorul mobil este orice angajat al unei īntreprinderi care efectuează transporturi rutiere publice și/sau īn cont propriu și face parte din personalul implicat efectiv īn operațiuni de transport rutier și că locul de muncă al lucrătorului mobil/conducătorului auto independent este locul de la sediul principal al īntreprinderii sau de la sediile secundare ale acesteia, unde lucrătorul mobil/conducătorul auto independent īși īndeplinește atribuțiile, ori vehiculul pe care īl utilizează īn exercitarea atribuțiilor sale sau orice alt loc unde acesta desfășoară activități de transport.

?Din coroborarea dispozițiilor H.G. nr. 518/1995 și H.G. nr. 1860/2006, modificate și completate rezultă că diurna reprezintă o indemnizație care se acordă īn vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale etc. pentru salariații care se deplasează īn țară sau īn străinătate, īn īndeplinirea atribuțiilor de serviciu. De menționat că, nivelurile de diurnă stabilite prin H.G. nr.518/1995, respectiv H.G. nr. 1860/2006, modificate și completate sunt niveluri aplicabile pentru salariații instituțiilor publice și agenților economici cu capital de stat, astfel că angajatorii privați pot acorda diurna la nivelul negociat cu salariații prin contractele individuale de muncă / contractele colective de muncă aplicabile?, conform răspunsului Inspecției Muncii.

Instituția menționează că Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vārstnice (MMFPSPV) a trimis un punct de vedere către Ministerul Finanțelor Publice prin care arată că delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu īn afara locului său de muncă. Delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia. Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, īn condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

?Luānd īn considerare prevederile legale menționate mai sus, potrivit cărora delegarea reprezintă exercitarea temporară de către salariat, din dispoziția angajatorului, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu īn afara locului său de muncă, exprimăm opinia potrivit căreia pentru șoferii care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri se va aprecia dacă aceștia sunt īn delegare prin raportare la locul muncii menționat īn contractual individual de muncă?, se arată īn răspunsul MMFPSPV către Ministerul Finanțelor Publice.

?Față de cele precizate de MMFPSPV, īnțelegem că, dacă locul muncii nu este modificat prin delegare, salariatului nu i se poate acorda diurna?, a indicat Inspecția Muncii.

* * *

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din Romānia (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată īn 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, īnregistrānd de la īnființare pānă īn prezent peste 13.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.








Margareta P
 User  Margareta P
a intrebat la 08 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Apr. 2015
Inteleg ca este vorba de o clarificare asupra unei solicitari si nu un act normativ, clarificare bazata pe cadre legale. Totodata, chiar in textul prezentat de dvs apare precizat ca acest comunicat reprezinta o opinie, si nu o baza legala. Un comunicat de acest tip nu poate tine locul unui act normativ.

Alte intrebari despre Resurse umane