ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Asistent personal si pensia


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara.
Sint o persoana cu handicap grav, cu asistent personal.
Asistentul personal doreste sa iasa la pensie anticipata fara penalizari (se incadreaza in aceasta categorie de pensii si n-ar vrea sa piarda sansa acum, caci mai tirziu se pot modifica multe) in luna februarie 2014. Poate fi in acelasi timp pensionar anticipat si asistent personal? Daca LEGEA NU-I permite acest lucru,eu pot renunta la asistentul personal si sa iau indemnizatie pentru insotitor? Insotitorul meu ramine aceeasi persoana facandu-si treaba ca si asistentul personal.
Multumesc!

Adaugata in: Resurse umane
Ioana Stana
 User  Ioana Stana
a intrebat la 18 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana stana la 19 Dec. 2013
Art. 42
(1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizaţie de ?nsoţitor.
(2) Persoanele cu handicap grav care au şi calitatea de pensionari de invaliditate gradul I pot opta pentru indemnizaţia pentru ?nsoţitor prevăzută la art. 61 din Legea 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru asistent personal. Dreptul de opţiune se menţine şi ?n cazul trecerii pensionarilor de invaliditate la pensia pentru limită de v?rstă.
(3) Invalizii de război care au şi calitatea de persoane cu handicap grav şi sunt pensionari de invaliditate gradul I beneficiază at?t de dreptul prevăzut la alin. (2), c?t şi de dreptul prevăzut la art. 3 din Legea 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului cu handicap grav, adulţii cu handicap grav ori reprezentanţii legali ai acestora, cu excepţia celor cu handicap vizual grav, pot opta ?ntre asistent personal şi primirea unei indemnizaţii lunare.
(5) Opţiunea se exprimă prin cerere adresată ?n scris direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, şi devine valabilă numai pe baza acordului exprimat ?n scris al acestora.
(6) Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, vor comunica angajatorului, ?n termen de 5 zile, acordul pentru opţiunea exprimată ?n condiţiile prevăzute la alin. (5).
(7) ?n situaţia ?n care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acordă indemnizaţia prevăzută la alin. (4), indiferent de opţiunea exprimată potrivit prevederilor alin. (1) şi (4).

Art. 58
(3) Adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata ?nsoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele dec?t cele cu paturi.

In cazul persoanelor pensionate in baza legii 263/2010, pentru invalidiate, plata indemnizatiei pentru insotitor este prevazuta in cuprinsul legii.

Indemnizatie de insotitor conform legii mentionate pot primi numai adultii cu handicap grav vizual. Daca va incadrati in aceasta categorie atunci puteti beneficia si de acesata plata.

Legea pensiilor nu s-a schimbat in privinta pensionarii anticipate si nici nu se vizeaza o schimbare "peste noapte". Dar pensionarea anticipata o va afecta din perspectiva incasarii altor tipuri de venituri. Va poate ajuta in continuare si puteti avea ca persoana suport, dar nu va primi un venit pentru asta, nu poate fi incadrata ca insotitor din motivele pe care vi le-am spus.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Stana
 User Ioana Stana
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Dec. 2013
Multumesc pentru raspuns.
O persoana cu handicap grav (conf.legii 448/2006) nu poate avea insotitor? Trebuie sa aiba obligatoriu numai asistent personal?
Eu am nevoie de asistent personal, insa asa cum v-am spus ma ingrijeste aceeasi persoana ca pina acum.Iesirea la pensie anticipata o face din motive de schimari peste noapte a legislatiei.
multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2013
Indemnizatia de insotitor se acorda pentru persoanele care sunt pensionare pentru invaliditate si care au un insotitor, in baza legii pensiilor 263/2010.

Pensia anticipata nu poate fi cumulata cu salariul, acesta din urma va duce la suspendarea penesiei. Ceea ce inseamna ca daca doreste sa obtina in continuare un salariu, pensionarea nu o va ajuta din acest punct de vedere. Numai pensionarii pentru limita de varsta, invaliditate grad III si de urmas pot cumula cele doua venituri, in conditiile legii.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
Ioana Popa
George Andreescu adriana iancu alexei delimart Gratiela Petrescu violeta Georgescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024