ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cand se face incetarea CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Daca un angajator are un numar de salariati care absenteaza nemotivat un numar de x zile, cand se face incetarea CIM -ului acestora in Revisal?

Adaugata in: Resurse umane
Florica Olaru
 User  Florica Olaru
a intrebat la 05 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florica Olaru la 07 Mai. 2012
Incercati sa aflati ce s-a intamplat cu el prin cunoscuti, colegi sau chiar membri ai familiei lui. Puteti incerca inclusiv prin politie sau prin Starea civila, posibil sa fi intervenit un deces, sau un accident foarte grav in urma caruia sa se afle in imposibilitatea de a va anunta. Insa nu puteti desface contractul fara sa treceti prin procedura de cercetare, macar sa il anuntati. Daca nu semneaza primirea convocarii atunci nu puteti desface contractul.

Ce puteti face insa,pentru inceput, este sa ii suspendati contractul pentru absente nemotivate, perioada pe care o puteti modifica ulterior daca se prelungeste. Luati legatura si cu cei de la ITM sa va dea o confirmare daca dupa o perioada forte lunga de absenta puteti sau nu desface contractul fara cercetare, daca nu a fost efectuata comunicarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florica Olaru
 User Florica Olaru
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Mai. 2012
Multumesc ! dar daca salariatul pur si simplu a disparut , nici nu mai raspunde la telefon, inteleg ca voi aplica aceeasi procedura , cea cu instiintarea scrisa ca apoi in termen de maximum 6 luni sa ii fac incetarea in urma unei cercetari si emiteri de documente la care atasez avizul de returnare a scrisorii trimise.Apoi sa ii fac incetarea CIM-ului in REVISAL. Am inteles bine ? Multumesc din nou.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Mai. 2012
Incetarea unui contract de munca in cazul unei abateri disciplinare nu poate fi dispusa fara parcurgerea unei cercetari disciplinare prealabile. Declansati astfel procedura de cercetare disciplinara, respectand prevederile legale. Alcatuiti o comisie de ancheta, stablilti o data, ora si locatie pentru desfasurarea cercetarii, apoi comunicati salariatuui prin convocare scrisa in care sa cuprindeti motivul cercetarii precum si detaliile referitoare la data, ora si locatia anchetei. Comunicarea se considera efectuata dupa ce salariatul semneaza pentru primirea convocarii. Concovarea o puteti trimite si prin posta, cu recomandata. De asemenea, daca salariatul nu semneaza pentru primirea convocarii dar se prezinta la data si ora stabilite pentru cercetare, se considera comunicarea ca fiind efectuata. Daca salariatul, in urma luarii la cunostinta a convocarii, nu se prezinta la data si ora stabilite si nici nu motiveaza absenta in mod obiectiv, aveti dreptul sa dispuneti sanctiunea fara a mai parcurge procedura de cercetare disciplinara - in cazul dvs, puteti dispune direct sanctiunea.


Art. 251
1 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2 In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
3 Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Conform art. 252 din codul muncii republicat sanctiunea disciplinara este dispusa printr-o decizie scrisa emisa de catre angajator in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Incetarea in cazul unei abateri disciplinare nu atrage dupa sine obligativitatea acordarii unui preaviz salariatului concediat.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024