ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cartea de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, as vrea sa stiu cum anume pot sa obtin o a doua carte de munca sau daca nu se poate cum pot dovedi noului angajatorului ca am avut catre de munca la joburile anterioare?
Chestia este ca la ultimul job se pare ca s-a "pierdut " cartea mea de munca si nu stiu cum sa procedez acum, am inteles ca ar trebui sa merg la ITM dar ce anume trebuie sa fac acolo, sa depun o cerere si mai departe?

Adaugata in: Resurse umane
Ana Dumitriu
 User  Ana Dumitriu
a intrebat la 22 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 26 Nov. 2012
Angajatorul nu poate face alt carnet de munca, odata ce acesta s-a pierdut, daca se confirma pierderea lui. Este o intreaga procedura pentru obtinerea duplicatului, insa este posibilia. Trebuie inainte de toate publicata pierderea in Monitorul Oficial.

Pasii ar fi urmatorii (pentru obtinere duplicat):

Pierderea documentului ar trebui publicata in Monitorul Oficial. Dupa publicarea anuntului, mergeti la ultimul loc de munca si solicitati eliberarea unui duplicat. Daca insa compania / angajatorul nu mai exista, duplicatul poate fi eliberat de unitatea zonala aferenta (ITM, de exemplu).

Ulterior eliberarii noii carti de munca, fie mergeti la toate locurile de munca anterioare pentru a va completa toate datele referitoare la vechime, stagii de cotizare si salariile / sporurile obtinute, precum si toate mutatiile intervenite.

O alta varianta ar fi ca, presupunand ca fostii angajatori nu va pot ajuta, este sa adresati o cerere Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a vi se elibera actele care sa demonstreze informatiile ce lipsesc referitor la trecutul dvs. profesional.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 22 Nov. 2012
Angajatorul care v-a ratacit carnetul de munca si nu face dovada ca vi l-a predat pe baza de proces verbal de predare primire are obligatia sa se ocupe de situatia dumneavoastra si sa va faca un alt carnet de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2012
Art. 279 din codul muncii republicat
(1) Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.
(2) Dupa data abrogarii Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munca, cu modificarile ulterioare, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se reconstituie, la cererea persoanei care nu poseda carnet de munca, de catre instanta judecatoreasca competenta sa solutioneze conflictele de munca, pe baza inscrisurilor sau a altor probe din care sa rezulte existenta raporturilor de munca. Cererile de reconstituire formulate anterior datei abrogarii Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se vor solutiona potrivit dispozitiilor acestui act normativ.
(3) Angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor in mod esalonat, pana la data de 30 iunie 2011, pe baza de proces-verbal individual de predareprimire.
(4) Inspectoratele teritoriale de munca ce detin carnetele de munca ale salariatilor le vor elibera pana la data prevazuta la alin. (3) , in conditiile stabilite prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
(5) Anuntul privind pierderea carnetelor de munca emise in temeiul Decretului nr. 92/1976, cu modificarile ulterioare, se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
Reconstituirea carnetului de munca se poate face numai pe baza adeverintelor in original emise de fostii angajatori.
Cartile de munca au iesit din circuitul angajatorilor din 01,01,2011.Angajatorii nu ar trebui sa va mai ceara carnetul de munca la angajare.Aveti CV-UL si poate solicita eventuale recomandari de la ultimele locuri de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns la intrebare la 22 Nov. 2012
Numai de la anterioarele locuri de munca puteti aduce dovada, cu adeverinte care sa ateste vechimea, functia, salariul, etc. Nu are ce sa va dea ITM-ul. Nu este obligatia sa.

Alte intrebari despre Resurse umane

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion Viviana Serni adriana iancu Gratiela Petrescu George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024