Ce sanctiuni se pot aplica in cazul nesemnarii fisei postului?
Buna ziua!Suntem in situatia in care 3 pers angajate intr-o institutie publica nu semneaza fisa postului.Mentionez faptul ca, la angajaare acestia au semnat fisa postului si chiar pe parcurs cand au aparut noi modificari/atributii.Aceasta s-a modificat in 2014 in conformitate cu prevederile legale si au condus la nesemnarea lor de catre persoanele in cauza. Cf regulamentului intern al institutiei noastre "nesemnarea de indata de catre angajat a fisei de post constituie abatere disciplinara grava".Intrebarea care o adresez este aceea: Ce sanctiune se poate aplica in aceasta situatie.Ce pot pati eu ca institutie in cazul nesemnarii de catre angajat.Va multumesc anticipat.
a intrebat la 04 Nov. 2015
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
3 raspunsuri
a raspuns userului Iulian Dumitru la 11 Nov. 2015
Potrivit dispozitiilor art. 39 alin. 2 lit. a din Codul muncii, salariatului ii revine obligatia de a realiza norma de munca sau de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului acesta putand fi sanctionat disciplinar pentru neindeplenirea atributiilor stabilite de fisa postului.
Salariatul va putea fi sanctionat disicplinar pentru refuzul de a semna fisa postului daca regulamentul intern instituie aceasta obligatie sau califica drept abatere diciplinara acest refuz.
Potrivit art. 258 lit. e din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda reguli concrete privind disciplina muncii in unitate.
a raspuns userului adriana iancu la 10 Nov. 2015
Nu-mi atribui calitate de jurist, ci doar de simplu salariat cu bun simt.
Nu nesemnarea fisei de post de catre un salariat reprezinta abatere disciplinara, ci motivul pentru care nu o semneaza.
Din formularea intrebarii dnei. Pop, rezulta ca fisa de post a fost modificata in 2014 in conformitate cu prevederi legale. In acest caz nu vad motivul pentru care salariatii nu vor sa semneze fisa de post. In acest caz, in urma unei cercetari disciplinare, s-ar putea concluziona despre o fapta de indisciplina.
In cazul in care salariatii au refuzat semnarea fisei de post, erau obligati sa motiveze acest refuz al lor printr-un raport adresat conducerii.
Fisa de post nu OBLIGATORIU trebuie semnata. Fisa postului, conform Codului muncii facae parte integranta din CIM, iar ca orice contract, mai intii se negocieaza.
In concluzie, daca pina acum salariatii nu si-au motivate refuzul semnarii fisei de post, consider ca se poate deschide cercetarea disciplinara impotriva lor, in urma careia, daca nu rezulta un motiv real pentru care ei refuza semnarea fisei de post pot fi sanctionati pentru indisciplina.
a raspuns la intrebare la 05 Nov. 2015
Alte intrebari despre Resurse umane
- Vechime in munca profesie liberala [1 raspuns]
- Vechime in munca la un contract cu timp partial [1 raspuns]
- Revisal operare indexare inflatie unui salariat aflat in concediu fara salariu [1 raspuns]
- Pana la ce varsta poate lucra un pensionar in privat ? [3 raspunsuri]
- ?Žn raportul pe salariat,de ce nu apare istoricul sporurilor? [1 raspuns]