ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Pana la urma s-a aprobat legea privind cresterea indemnizatiei pt cic la 85 % ? Am o mamica, care a nascut la 1 oct. Daca se opteaza pt cic pana la 1 an cu cat timp inainte trebuie sa se intoarca beneficiarul indemnizatiei la serviciu pt a putea beneficia de stimultentul de insertie?

Multumesc anticipat.

Adaugata in: Resurse umane
Ema Ema
 User  Ema Ema
a intrebat la 29 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Andrei Ieseanu
 User Andrei Ieseanu
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Ian. 2013
D-na Popa corectati va rog pe cei ce confunda CIC cu CCC, adica CIC-concediu ingrijire copil si se acorda de medicul de familie pentru persoanele cu copil mic pana la varsta de 3 ani si a nu se confunda cu CCC-concediu pentru crestere copil ce se acorda la cerere unuia din parintii copilului pentru1, sau 2 ani.
Va multumesc !
Andrei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Oct. 2012
Da, legea este in vigoare din 14 octombrie 2012. Indemnizatia pentru crestere copil este de 85% din media tuturor veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, pentru concediul de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Stimulentul de insertie se acorda si salariatelor care opteaza pentru CCC de pana la 2 ani. Indiferent de optiune insa, este necesar ca salariata sa isi reia activitatea anterior implinirii varstei de un an de catre copil pentru a beneficia de acest stimulent. Legea nu precizeaza cu cat timp inainte ar trebui sa se intoarca la lucru. Unele primarii recomanda revenirea cu o luna inainte dar ,legal vorbind, important este ca la reluarea activitatii copilul sa nu aiba inca un an implinit.

OUG 111/2010 cu modificarile si completarile ulterioare:

Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR.
(2) Stimulentul de inserţie prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:
a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;
b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. b), dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creşterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia lunară şi solicită dreptul la stimulent de inserţie, plata acestei indemnizaţii se suspendă.

Alte intrebari despre Resurse umane