ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediere pe baza art. 61 lit. d


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul vrea sa dea afara niste muncitori pe motive ce tin de lipsa de competenta profesioanala. Am citit ca trebuie facuta evaluarea acestor salariati, inainte de incetarea contractului. Aceasta evaluare trebuie semnata si de angajati? Si daca refuza sa semneze, ei pot sa nu fie de acord, ca n-ar recunoaste nimeni ca nu corespunde profesional locului de munca? In afara de aceasta evaluare mai este necesara parcurgerea altor etape?

Adaugata in: Resurse umane
Apatean Claudia
 User  Apatean Claudia
a intrebat la 28 Dec. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 30 Dec. 2012
http://www.stb-transloc.ro/ccm-la-nivel-de-unitati.html - este fragmentul redat de dvs.

Aceste proceduri nu sunt impunse de un cadrul legal, despre acest lucru este vorba. Criteriile si procedura de evaluare, etapele ei, se stabilesc la nivelul unitatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 28 Dec. 2012
Nu cred ca reiese din raspunsul dat ,ca aceasta procedura este impusa de vreo lege sau de vreun CCM. Chiar am si mentionat ca o astfel de procedura cuprinde - de regula -9 etapele mentionate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Dec. 2012
Procedura aceasta nu este impusa de nicio lege, ea figura in CCM aplicabil national dar nu mai este in vigoare. Procedura se stabileste la nivelul angajatorului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2012
Asa este, pentru ca salariatul sa poata fi concediat pe motivul necorespunderii profesionale trebuie sa existe o evaluare prealabila, care sa respecte criteriile si obiectivele stabilite prin Regulamentul Intern si Contractul indivudual de munca. Evaluarea sigur ca este adusa la cunostinta salariatului, perioada in care va avea loc si ce criterii stau la baza evaluarii, cat si ce anume se va evalua. Acolo unde sistemul este construit transparent, coresct, angajatul poate contesta rezultatul evaluarii, iar odata cu contestarea evaluarea se reface. Nu se pune problema sa semneze salariatul ca el corespunde sau nu postului, nu in functie de opinia lui se decide acest lucru, ci de acele criterii si obiective stabilite in documentele mentionate mai sus. Se evalueaza competente (cunostinte) si aptitudini (ce face efectiv salariatul), daca si-a indeplinit sau nu obiectivele date de angajator, relatiile cu superiorul si colegii, lucrul in echipa si nu numai. (criteriile si obiectivele depind foarte mult de atributiile postului).

Insa daca intervine o concediere pe baza art. 61 litera d) din Codul muncii, fara sa existe aceasta evaluare profesionala, concedierea nu este legala asa cum bine ati mentionat. Astfel ca odata cu contestarea in instanta a deciziei de incetare, veti avea castig de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Dec. 2012
Da, evaluarea profesionala trebuie insusita si de salariati.Nu ar fi motiv de a nu lua la cunostinta de rezultatul evaluarii fie favorabil sau nu.
Se acorda preaviz de concediere de cel putin 20 zile lucratoare de la data la care s-a insusit de catre salariat rezultatul evaluarii.
Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesională, cu respectarea procedurii care constă de regula, din:
(1). ? evaluarea sariatului se face de către o comisie numită de către angajator; din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul ?n cauză;
(2). ? comisia va convoca salariatul şi ?i va comunica acestuia ?n scris, cu cel puţin 15 zile ?nainte:
a. data, ora exactă şi locul ?ntrunirii comisiei;
b. modalitatea ?n care se va desfăşura examinarea;
(3). ? examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute ?n fişa postului salariatului ?n cauză.
(4). ? ?n cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai ?n măsura ?n care salariatul ?n cauză a făcut obiectul formării profesionale ?n respectiva materie.
(5). ? necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de ?ndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare teoretică, practică şi alte probe;

(6). ? ?n cazul ?n care, ?n urma examinării, salariatul este considerat necorespunzător profesional de către comisie, acesta are dreptul de a contesta hotăr?rea comisiei ?n termen de 10 zile de la comunicare;
(7). ? dacă salariatul nu a formulat contestaţia ?n termenul prevăzut la alineatul precedent sau dacă după formularea contestaţiei şi reexaminarea hotăr?rii comisiei, aceasta este menţinută, angajatorul ii da preaviz şi la expirarea acestuia emite decizia de desfacere a contractului individual de muncă al salariatului pentru motive de necorespundere profesională; decizia de desfacere a contractului individual de muncă astfel emisă va conţine rezultatul cercetării prealabile a salariatului ?n cauză.


Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024