ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu fara plata


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In decursul unui an calendaristic o societate are perioade in care nu are comenzi, drept urmare angajatii sunt in concediu fara plata. Cererea se completeaza de catre ei motivand "interese personale". Societatea intocmeste decizie de suspendare cf. art. 54, la revenire se intocmeste decizie de incetare suspendare. Legat de aceste aspecte vreau sa stiu:
1. Cu cate zile inainte de solicitarea CFS-ului se intocmeste cerearea de acordare?
2. Cu cate zile inainte de intrare in CFS se intocmeste si inmaneaza decizia de suspendare cf art 54?
3. Cu cate zile inainte se intocmeste si inmaneaza decizia de incetare a suspendarii?
4. In aceste perioade de "goluri" de productie mai exista si o alta alternativa in afara celei de CFS? Societatea nedorind sa renunte la salariatii ei.

Va multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Ccmj Ccmj
 User  Ccmj Ccmj
a intrebat la 25 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului CCMJ CCMJ la 26 Oct. 2012
Sustin punctul de vedere al dnei Ganea si v-as recomanda acelasi lucru, sa evitati a influenta salariatii sa intre in CFP daca nu exista activitate.

Incercati varianta incheierii unor CIM pe perioade determinate, pentru intervalul de timp in care aveti activitate si puteti plati salariatii. Astfel odata cu incetarea perioadei de activitate va inceta si contractul. Caz in care, daca au stagiul minim de cotizare, ei pot solicita indemnizatia de somaj.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului CCMJ CCMJ la 25 Oct. 2012
Sunt implicatii mari in activitatea salariatilor prin acordarea concediului fara plata. Salariatii nu beneficiaza de stagiu de cotizare la pensii, la somaj. Viitoarele mamici pot pierde eventuale drepturi pentru crestere copil. Nu curge vechimea in munca, se diminueaza dreptul la concediu de odihna si or mai fi si alte neajunsuri. Angajatorul are obligatia sa respecte prevederile codului muncii pentru astfel de situatii. O sesizare la ITM este binevenita.
Va voi da un exemplu: In OUG 111 DIN 2010 la stabilirea dreptului de indemnizatie pentru crestere copil se ia in considerare cat salariatii..

f) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
In timp ce acestia solicita concediu fara plata pierd acest drept.
Este si obligatia dumneavoastra sa informati corect angajatorul cu obligatiile ce le are in astfel de cazuri.
Inca odata, este un abuz care poate fi contestat de salariati si vor avea castig de cauza.
La celelalte intrebari v-a raspuns doamna Popa.
Nu sustin si nici nu va recomand sa recurgeti la astfel de procedee.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Oct. 2012
Nerespectarea termenului de operare in Revisal a deciziei de suspendare atrage sanctiuni din partea inspectorilor ITM, al carui cuantum este destul de mare, ajunge chiar pana la 8.000 de lei, conform HG 500/2011.

Art. 9 - HG 500/2011

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
c) necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4.

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) cele prevazute la lit. b)-c), cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului CCMJ CCMJ la 25 Oct. 2012
Cererea pentru CFS pentru nevoi personale poate fi intocmita si cu o zi inainte de a intra in concediu. De regula salariatul isi ia o marja de cateva zile, pentru a se asigura ca angajatorul are timp sa raspunda cererii (sa o aprobe sau nu). Insa legea nu contine termene referitoare le intocmirea cererii. In cazul concediului fara plata pentru formare profesionala cererea ar trebui inaintata cu o luna inaintea inceperii pregatirii efective.

Decizia de suspendare pentru CFS se intocmeste in baza cererii inaintate de angajat si aprobata de catre angajator. Nu este obligatorie inmanarea ei catre salariat. Decizia se intocmeste si se opereaza in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, adica de la prima zi de concediu fara plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ccmj Ccmj
 User Ccmj Ccmj
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Oct. 2012
Va multumesc pentru raspuns.

Ideea este ca angajatorul in aceste perioade de comenzi lipsa doreste ca salariile angajatilor sa nu fie achitate nici 75 % motivand ca daca nu se munceste - nu se plateste.
Va rog frumos sa incercati niste raspunsuri si pentru punctele 1-3 din intrebarea initiala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Oct. 2012
Daca este initiativa angajatorului din lipsa de comenzi nu este in regula ca salariatii sa faca cerere pentru concediu fara plata in interes personal.Masurile care se pot lua de angajator in astfel de cazuri sunt:
Art. 52 din codul muncii republicat
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024