ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Continuarea activitatii dupa dupa pensionare la limita de varsta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care ar fi procedura legala (cea care sa nu contravina nicunei prevederi legale) pentru angajatii ajunsi la pensionare dar care (pot cf. legii 329/2009) vor sa ramana in functie dupa primirea deciziei? Alternativele pe care le cunosc personal intra sub incidenta altor legi si nu mi se pare a fi ok, respectiv:

1. Prelungirea vechiului contract cu mentiunea- se continua activitatea, contravine prevederilor Codului Muncii art.56, alin. 1)
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a condiţiilor de varsta standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; Cu alte cuvinte de la data pensionarii contractul este nul si nu mai ai ce prelungi.

2. Incheierea unui nou contract pe perioada determinata asa cum prevede CM la ART. 83 - Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri: g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul- contravine prevederilor OUG 34/2009 care suspenda angajarile, acestea fiind permise doar in raport de 1 la 7, ori asta este tocmai o reangajare.

Multumesc pentru raspunsuri.


Laura Artean
 User  Laura Artean
a intrebat la 20 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 20 Feb. 2014
Vedeti si cronologia adoptarii celor doua acte normative .Ultima primeaza fiind si lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2014
Prelungirea contractului de munca dupa indeplinirea conditiilor de pensionare se poate face doar in conditiile de la articolul 99 din Legea 263 din 2010. Aceasta prevedere pot spune ca se poate aplica acelor asiguati care au o salarizare buna in activitate, pensia ar fi sigur mai mare de 2298 lei si in conditiile in care s-ar pensiona nu au drept de cumul in unitate.Acesta prelungire nu este exclusa nici in alte cazuri.Oricum angajatorul va trebui sa decida din aproape in aproape pe ce durata se pot prelungi contractele.Fiecare angajator poate sa stabileasca propria lui politica , caz in care prin norme interne nu sunt stasbilite aceste perioade.
In opinia mea vacantarea unui post ca urmare a iesirii la pensie este o vacantare formala avand in vedere posibilitatea data de Legea 329 din 2009 care da drept de cumul celor care se pensioneaza.In rest celelalte probleme ridicate de dvs. sunt corecte ca abordare.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024