ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

cum sunt platita?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, am o nelamurire: cum sunt platita in weekend daca eu sunt plecata la un curs trimisa de institutia la care lucrez in conditia in care cursurile s-au terminat duminica? Si cum sunt platita daca eu merg cu copiii ce sunt in institutie in tabara si de asemeni tabara se termina duminica. Va multumesc.

Adaugata in: Resurse umane
Corina Mutulica
 User  Corina Mutulica
a intrebat la 29 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului corina mutulica la 03 Iul. 2012
Zilele de week-end in care ati fost la cursuri nu sunt intr-adevar zile lucrate, nu v-ati aflat in unitate si nu ati desfasurat activitate, chiar daca aceste cursuri au fost urmate la initiativa angajatorului.

Referitor la zilele de tabara, corect este sa fie platite toate zilele lucrate, insa dupa cum va spuneam, verificati daca nu cumva exista o alta modalitate de plata a acestor zile, dat fiind fapotul ca ele sunt incadrate ca activiati extrascolare si intra in atributia persoanei care este responsabila de grupa/clasa respectiva de copii, daca vorbim de institutie de invatamant. Daca nu, discutati cu angajatorul si explicati-i ca in baza Codului muncii orele suplimentare si cele lucrate in week-end se compenseaza. Orele suplimentare pot fi compensate si cu timp liber, nu neaparat in bani. Insa cele din week-end trebuie platite cu un spor la salariu. Obtineti o explicatie cat mai clara asupra acestui aspect de la superiorul dvs. Daca aveti convingerea ca va sunt incalcate drepturile legale sau cele contractuale, faceti o sesizare catre ITM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Corina Mutulica
 User Corina Mutulica
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Iun. 2012
Multumesc pentru raspunsul prompt insa nu m-am lamurit, poate daca va spun mai pe larg situatia o veti intelege si veti putea sa imi dati un raspuns: sunt angajata la o institutie de stat si conform contractului lucrez 12 ore cu sporurile aferente unei instituti de stat unde se lucreaza cu copii, din anumite motive nu pot nominaliza institutia, insa eu am fost la un curs de specializare care a durat pana duminica iar la intoarcere nu au dorit sa ne plateasca weekendul din motive ca nu as fi lucrat desi noi am fost trimise de institutie, acum urmeaza sa mergem cu copiii in tabara si as dori sa stiu daca ar trebui sa fim platite in weekend; tabara se termina tot duminica iar noi am fost trecute pe grafic doar in zilele din cursul saptamanii nu si in weekend, desi noi stam 24 din 24 cu copiii. Este corect daca eu muncesc 24 din 24 sa nu fiu platita in weekend desi cand suntem la locul de munca ne sunt platite, caci noi lucram in ture. Va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Am omis sa va spun ca in Codul muncii exista o prevedere referitoare si la cumularea zilelor de repaus saptamanal, si anume:

Art. 137
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Insa din nou, verificati cu angajatorul. In zona de invatamant lucrurile stau un pic diferit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Iun. 2012
Daca sunteti incadrata cu contract individual se munca, in baza prevederilor din Codul muncii republicat, atunci zilele de sambata si duminica se platesc cu spor, stabilit prin contractul colectiv de munca sau cel individual. Discutati si cu angajatorul dvs insa si vedeti ce prevederi exista la nive de unitate referitoare la plata zilelor de week-end de pe perioada taberelor de copii. Opinia mea persoanala este ca pentru aceste tipuri de activitati plata este putin diferita fata de zilele de week-end in care v-ati afla in scoala, spre exemplu. Insa din nou, recomand sa discutati cu angajatorul dvs privind modalitatea de compensare a acestor zile.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024