ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Data comunicarii deciziei de pensionare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


1. Salariatul a primit decizia de la comisia de expertiza de incadrare in gradul II de invaliditate . Ultima zi de concediu medical este 14.02.2012.Cu data de 15.02.2012 se depune dosarul de pensionare la Casa de pensii . Pentru perioada de la ultima zi de concediu medical si pana la data comunicarii deciziei de pensie, de la casa de pensii , salariatul va face cerere de concediu fara plata ? Corect ?? Anterior intrarii in concediu medical salariatul a efectuat 40 ore suplimentare 8 zile , care nu au mai fost acordate si nici platite. Acum , dupa terminarea concediului medical , respectiv cu data de 15.02.2012 poate sa i se acorde orele suplimentare si sa fie pontat ca “recuperari “in compensarea orelor suplimentare efectuate , dupa care sa intre in concediu fara plata. ? Daca are concediu de odihna din anul anterior , poate sa efectueze zilele respective sau I se compenseaza CO in bani la data incetarii CIM ?

2. Acelasi caz , situatie pentru un salariat cu decizie invaliditate grad III, care pana la primirea deciziei de la Casa de pensii , nu mai doreste sa lucreze cu 4 ore. Si el are ore suplimentare anterior intrarii in concediu medical. Daca este corect sa ii acord zilele de recuperare , 4o ore , trebuie avut in vedere ca are dreptul sa lucreze 4 ore/zi si atunci i s-ar acorda 10 zile de recuperare ?

3. Salariatii cu decizie de la comisia de expertiza , indiferent de gradul in care sunt incadrati , dupa ultima zi de concediu medical, mai pot sa fie pontati in recuperari sau concediu odihna sau trebuie sa fie doar in concediu fara plata ? Care este prevederea legala in aceasta situatie ?

Adaugata in: Resurse umane
Mari Mari
 User  Mari Mari
a intrebat la 27 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 28 Mar. 2012
Revin cu mentiunea ca un pensionar invaliditate grad III poate realiza cumul de functii, este o prevedere legala si nu presupusa. Daca se emite decizie medicala pentru incapacitate totatala de munca atunci mergem direct la incetare confrom art 61, asa cum am specificat deja. In caz contrar, salariatul poate lucra in continuare. Nu stim care este gradul sau de invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2012
Pentru cel de-al doilea caz prezentat, vedeti dumneavoastra este o problema. Intai trebuie sa-i inceteze CIM pentru pensionare cu grad III de invaliditate si ulterior puteti sa-i incheiati un alt contract cu timp de 4 ore si pe perioada determinata. Deci in perioada de la depunerea dosarului pana la emiterea deciziei de pensionare apreciez ca respectiva persoana poate sa solicite concediu fara plata. Oricum daca a depus dosarul in 30 de zile de la data ultimei zile de incapacitate temporara de munca primeste pensie de la data depunerii dosarului.

Mai concis la intrebarea dumneavoastra recomandarea mea ar fi sa nu apara cu venituri de la angajator , toate drepturile neacordate se vor calcula si acorda la data la la care se face lichidarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Mar. 2012
Daca printr-o decizie medicala se constata pierderea capacitatii de munca, acel salariat nu mai este apt pentru prestarea muncii, Oricum plata pensiei se face cu data depunerii dosarului, daca acesta se depune in 30 de zile calendaristice de la ultima zi de plata a incapacitatii temporare de munca si nu de la data comunicarii deciziei de pensionare. Este o abordare diferita la pensia de invaliditate decat cea de la pensia anticipata, anticipata partiala sau cu reducerea varstei standard .
Calitatea de pensionar pentru invaliditate nu da drept dei cumul cu alte venituri din prestarea muncii. In conditiile in care se acorda recuperari pentru orele lucrate suplimentar pe pontaj apare pontat cu 8 ore . La CNP -ul salariatului ar fi doua surse de venit Casa de pensii si asigurari sociale sesizeaza si face corespondenta cu angajatorul pentru lamurirea situatiei. Daca salariatul obtine venituri de la angajator se suspenda plata pensiei de invaliditate pentru perioada cat apare pontat.
Am avut caz de genul asta si va spun ca sunt in cunostinta de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 28 Mar. 2012
Salariatul care a depus cererea pentru pensionare invaliditate isi va continua activitatea pana la emiterea deciziei de pensionare. Nu este prevazut nicaieri in lege cum ca acesta trebuie sa nu figureze cu venituri la angajator in asteptarea deciziei. CIM inceteaza odata cu emiterea deciziei iar salariatul nu este obligat sa intre in concediu fara plata. El poate beneficia de drepturile neexercitate pana acum precum CO si numai in cazul in care contractul inceteaza ramanand zile de CO neefectuate, salariatului i se va plati contravaloarea acestor zile dupa incetarea efectiva a contractului.

In cazurile speciale insa, in care angajatul chiar nu mai poate presta activitate pe motivul invaliditatii, atunci o solutie mai apropiata ar fi incetarea in conditiile art 61 litera c din codul muncii republicat, in baza unui control medical.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:

c in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Daca nu se recurge la aceasta cale iar in urma controlului medical decide ca angajatul poate derula activitate pana la iesirea deciziei de pensionare, atunci salariatul va lucra in consecinta iar incetarea va avea loc de drept odata cu prezentarea deciziei de pensionare angajatorului.

Art. 56
1 Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:

c la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Mar. 2012
In plus, CIM inceteaza, conform Codului muncii, odata cu primirea deciziei de pensionare pentru situatiile de pensionare invaliditate, si nu odata cu plata primei pensii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 27 Mar. 2012
Persoanele cu grad invaliditate III au dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Vedeti art 118 din legea 263/2010.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mar. 2012


ART. 104

1 ??n sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data ??ndeplinirii condi??iilor prev??zute de prezenta lege, ??n func??ie de categoria de pensie solicitat??.

2 Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dup?? caz, emis?? ??n condi??iile prev??zute de prezenta lege, ??i se acord?? de la data ??nregistr??rii cererii.

3 ??n func??ie de elementele specifice fiec??rei categorii de pensie, pensiile se acord?? ??i de la o alt?? dat??, dup?? cum urmeaz??:

a de la data ??ncet??rii pl????ii indemniza??iei pentru incapacitate temporar?? de munc?? sau, dup?? caz, de la data ??ncet??rii calit????ii de asigurat, cu excep??ia asigura??ilor prev??zu??i la art. 6 alin. 2, dac?? cererea a fost ??nregistrat?? ??n termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de ??ncadrare ??ntr-un grad de invaliditate, ??n situa??ia pensiei de invaliditate;
Persoanele incadrate in invaliditate nu mai au dreptul sa obtina venituri ulterior datei emiterii deciziei medicale.
Atat timp cat potrivit acestui articol pensia se acorda de la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca nu puteti sa-i acordati ca recuperari orele lucrate suplimentar. O data cu lichidarea ii calculati toate drepturile salariale cuvenite.
La codul numeric personal al persoanei la Ojiciul de pensie ar figura calitatea de pensionar si cea de salariat ceea ce nu permite legea in cazul pensiei de invaliditate.
A preciez , ca in cazul de fata nu este pusa de acord legea 263/2010 cu Codul muncii .
CIM ar trebui sa inceteze odata cu data prima zi de plata a pensiei de invaliditate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2012
Salariatul nu este obligat sa faca o cerere de concediu fara plata, acest tip de concediu vine numai din initiativa lui si nu la intiativa, sugestia sau sub presiunea angajatorului. In cazul pensionarilor anticipate sau de invaliditate contractul de munca va inceta de drept odata cu primirea deciziei de pensionare. Aceasta prevedere se regaseste in cuprinsul Codului muncii, art. 56 alin. 1 litera c. Decizia de pensionare poate dura ceva timp si nu puteti anticipa o data la care aceasta ar putea fi emisa. Cel mult i se poate prelungi concediul medical pe motivul incapacitatii de munca.

Orele suplimentare pot fi compensate cu ore libere platite in termen de 60 de zile de la acordarea lor. Daca acest termen de 60 de zile inca nu s-a scurs, ii puteti acorda acele ore libere platite dupa incetarea conceidului medical. In cazul in care nu se compenseaza cu timp liber, ele vor fi platite conform legii cu un procent de minim 75% din salariul de baza. Totodata, el poate intra in CO consumand zilele din anul anterior. Daca odata cu incetarea CIM salariatul dumneavoastra ramane cu zile de concediu neefectuate, ele vor trebui platite conform legii.


Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024